Сьогодні: Пт, 19-04-2024    11:32:35
Житомир » Новини » Політика » 2011 » Январь » 12 » 14:16:02

Степана Бандеру остаточно позбавили звання Героя України

12-01-2011, 14:16:02 2155 Коментарі 0 Читать на русском

Степана Бандеру остаточно позбавили звання Героя України
Указ президента України Віктора Ющенка № 46/2010 від 20 січня 2010 року про присвоєння Степану Бандері звання "Герой України" визнано недійсним за рішенням суду.

Така інформація сьогодні з'явилася на офіційному сайті президента України. При цьому в повідомленні не вказується коли, який суд прийняв це рішення і за чиїм позовом.

Нагадаємо, 22 січня 2010 року третій Президент України Віктор Ющенко присвоїв звання Героя України провіднику ОУН Степану Бандері.

2 квітня Донецький окружний адміністративний суд визнав протиправним і таким, що підлягає скасуванню указ про нагородження Бандери, мотивувавши це тим, що звання Героя може бути присвоєно лише громадянам України, а Бандера помер в 1959 році, тобто до створення української держави.

При цьому Конституційний суд відмовив у відкритті конституційного провадження у справі про конституційність указу Віктора Ющенка.

Ющенко подав апеляційну скаргу на постанову Донецького окружного адміністративного суду. У червні минулого року Донецький апеляційний адміністративний суд виніс ухвалу, в якій залишив без задоволення 20 апеляційних скарг на постанову Донецького окружного адміністративного суду від 2 квітня 2010 року.

Однак указ Віктора Ющенка про присвоєння Бандері звання Героя України до сьогоднішнього дня був опублікований на офіційному президентському сайті.

Відзначимо, раніше міністр юстиції Олександр Лавринович заявляв, що президенту Віктору Януковичу немає потреби скасовувати укази колишнього президента Віктора Ющенка про присвоєння звань Героїв після рішень судів про їх незаконність.

"Якщо суд ухвалив рішення (про протиправність та скасування указу), то вже нікому нічого не потрібно робити. Воно втрачає силу з моменту рішення, незалежно від прізвища президента", - сказав Лавринович.

Нагадаємо також, що сьогодні Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) розгляне позов донецького адвоката Володимира Оленцевича, який вимагає скасування президентського указу про присвоєння звання Героя України головнокомандувачу УПА Роману Шухевичу.

Тегі: Україна, ющенко, Бандера, герой України, суд
НОВИНИ ТА ОБ'ЯВИ
Коменатрів: 0
avatar

Інші новини Житомир: