Сьогодні: Сб, 20-04-2024    09:12:48
Житомир » Новини » Суспільство » 2011 » Январь » 19 » 02:42:55

У Бердичеві успішно вирішили проблему бродячих собак

19-01-2011, 02:42:55 2423 Коментарі 0 Читать на русском

У Бердичеві успішно вирішили проблему бродячих собак
Поки влада Житомира перебуваєв ступорі від неможливості вирішити одним махом проблему бездомних тварин, а міські зоозахисники збирають гроші на стерилізацію дворняг, в Бердичеві успішно вирішують цю проблему.

Журналісти газети «20 хвилин» вирушили до Бердичева, щоб більш детально дізнатися, як працює притулок, створений при клініці «Айболить», і з якими труднощами доведеться зіткнутися при створенні такого ж у Житомирі.

Сергій Орлюк, власник клініки та притулку в Бердичеві охоче показав нам усе своє господарство, поділився професійними секретами, але в основному розмова була про проблеми та труднощі, з якими доведеться зіткнутися житомирянам.

 - Сподіваючись на міські служби, ви у притулку отримаєте реальний концтабір, - говорить Сергій Орлюк. - З усіма благими намірами. Бажання допомогти у держслужб, також як і у «базарних» зоозахисників дуже швидко закінчується. Сьогодні вони є, приходять, «капають на мізки», а завтра у них інші, свої, більш важливі проблеми. Не варто зв'язуватися з комунальними службами. Це буде питання іміджу міста. Коли ми це все починали, мене питали «А навіщо?» А коли відкрилися, стали цікавитися «А коли воно все окупитися?» Я завжди відповідаю, ви будуєте церкву, коли вона у вас повинна окупитися? Порахувати, у скільки обходиться утримання однієї собаки, просто не реально. Сьогодні у мене їх тридцять, а завтра буде п'ятдесят, післязавтра - вісімнадцять. Комусь необхідні дорогі ліки, а комусь достатньо звичайного пеніциліну. Ніхто і не намагається рахувати. Працюємо за принципом «очі бояться, а руки роблять».

За словами Орлюка, в перший рік їхньої роботи - була просто катастрофа. До притулку приводили таку кількість собак, що співробітникам доводилось просто ночувати на роботі.

 - Не проблема прогодувати собак, де двадцять, там і п'ятдесят. Не в цьому справа. Є друзі, які можуть привезти якесь зерно, крупи для каш, бізнесмени, які привозять жир, обрізки, топлений курячий жир. Хто хоче - той допомагає. Рік тому я взагалі на корм ні копійки не витратив. Фірма, що займається кормами, нас повністю забезпечила. Це все не питання. Господарів шукайте. Це реальна проблема.

Розмова вийшла довгою. Виявилося, що проблем набагато більше, ніж ми припускали. І створюють їх в основному державні служби та контролюючі органи.

 - Я просто в шоці, в хорошому сенсі цього слова, - поділилася враженнями від поїздки Світлана Дядик. - Тому що європейська клініка на території маленького Бердичева - це величезний стимул до того, щоб щось подібне створити і в нашому Житомирі.

До речі, днями з'явилися і перші меценати.

Тегі: бродячі собаки, Бердичів, Житомирська область
НОВИНИ ТА ОБ'ЯВИ
Коменатрів: 0
avatar

Інші новини Житомир: