Сьогодні: Пт, 26-04-2024    00:31:31
Житомир » Новини » Суспільство » 2011 » Январь » 24 » 18:33:29

У наступному році в Україні проведуть перепис населення - Микола Азаров

24-01-2011, 18:33:29 1837 Коментарі 0 Читать на русском

У наступному році в Україні проведуть перепис населення - Микола Азаров
У наступному 2012 році в Україні проведуть черговий перепис населення. Про це напередодні повідомив Микола Азаров.

Глава уряду відзначив: порахують не тільки кількість жителів, але й їхні доходи.

Нагадаємо, вперше в незалежній Україні перепис відбувся в грудні 2001 року. Тоді, за офіційними даними, нарахували 48 500 000 українців.

- Зараз іде підготовка до перепису. Ми закладемо в цей перепис, самі опитувальники, цілий ряд показників. Для нас важливо, перш за все, це активність населення, це доходи населення, - говорить Микола Азаров, прем'єр-міністр України.


Громадян запитають про доходи та уточнять національність

Під час всеукраїнського перепису населення 2012 громадян України будуть питати про рівень доходів. Ця новина, озвучена днями прем'єром Миколою Азаровим, несподівано підірвала інформаційний простір: багато хто вирішив, що таким чином податкова хоче проконтролювати доходи громадян.

Природно, на перевірку виявилося, що податкова тут абсолютно ні при чому. «Для прогнозування споживчого ринку важливо знати самооцінку громадян, хто до якої категорії споживачів себе відносить. Тому внесення такого питання у перепис цілком обгрунтоване, - сказала нардеп-економіст з опозиційного НУНС Ксенія Ляпіна. - А соціологи знають, як зробити так, щоб питання не вселяло побоювання у людей».

Рівень доходів - єдине нововведення, яке буде в майбутньому переписі. До речі, попередній проводився у 2001 році, тому наступний очікувався в 2011-му, але в 2008-м постановою Кабміну Юлії Тимошенко її перенесли на 2012-й.

За словами Ляпіної, перепис важливий з точки зору бюджетного планування: наприклад, для Міносвіти - щоб робити запит на певне фінансування місць у школах, і Мінсоцполітики - щоб розуміти, скільки пенсіонерів додасться в наступному році.



СПРАВА ДОБРОВІЛЬНА

Громадяни мають право не пускати інспекторів, які проводять перепис населення, - це справа добровільна. У цьому випадку вас запросять до спецпункт, а якщо ви не прийдете, то ваші відкриті дані можуть взяти в ЖЕКу. У 2001 році в інспекторів, яким за тиждень роботи платили до 700 грн. були посвідчення з фото, і їх часто супроводжували міліціонери.

Активісти, які проводили перепис-2001, розповіли нам про курйози, які траплялися з ними тоді. «Мені довелося відправитися на псарню однієї з ферм. Всі знали, що там живе чоловік - і треба було внести і його дані. У графі «Адреса» ми тоді записали не дім і не вулицю, а поставили відмітку «Інше». Втім, він із задоволенням назвав своє ім'я, прізвище, рік народження», - розповіла нам екс-інспектор Наталія Гаврилюк.

«Пам'ятаю, як рідні 18-річного юнака заборонили йому називати свої дані. Виявилося, сім'я не хотіла «світити» сина, який ухилявся від армії. Хлопця тоді не записали», - згадує екс-інспектор Тетяна Трофімова.

Тегі: перепис населення, Україна, 2012
НОВИНИ ТА ОБ'ЯВИ
Коменатрів: 0
avatar

Інші новини Житомир: