Сьогодні: Сб, 20-04-2024    12:21:40
Житомир » Новини » Наука/Освіта » 2011 » Март » 18 » 18:15:20

Вчена з Житомира отримала грант 60 тис. на очищення прісної води черепашками

18-03-2011, 18:15:20 1876 Коментарі 0 Читать на русском

Вчена з Житомира отримала грант 60 тис. на очищення прісної води черепашками
Зростаючий дефіцит питної води зробив у світі бум у розвитку інноваційних технологій її очищення - адже беремо ми її з природних водойм і туди ж скидаємо. 

У країнах, які прийнято називати цивілізованими, такі дослідження відносять до пріоритетних, причому найбільша увага приділяється екологічним методам.

Днями стало відомо про присудження гранту Президента України кандидату біологічних наук, доценту кафедри екології та природокористування природничого факультету Житомирського державного університету ім.Івана Франка Олені Уфаєвій.

Цільове призначення - проведення досліджень з використання річкових черепашок для очищення прісної води. Молодий науковець розповіла, що ці дуже поширені у житомирських річках і ставках молюски в процесі життєдіяльності здатні ефективно очищати воду від органічних і неорганічних речовин, різних інших домішок. Тому виникла ідея використовувати їх у так званих біоводоймах.

Досліди будуть проводитися на очисних спорудах «Житомирводоканал» - там існують такі ставки для біологічного очищення стоків водопровідно-каналізаційної мережі, і після них вода скидається у Тетерів.

Уфаева не приховує, що дуже рада гранту (отримала його з третьої спроби), і сподівається, що на отримані гроші зможе придбати деяке обладнання. 

До речі, про суму гранту - вона дорівнює 60 тисячам гривень. 

Парадокс українських підходів до науки в тому, що з державного гранту вчений повинен сплатити державі податок на прибуток і деякі інші відрахування, після цього п'яту або навіть четверту частину виділеної суми він не побачить. 

Чого тоді дивуватися, що молоді таланти їдуть з України? Олені Уфаевій в Москві вже натякали ...

Тегі: Житомир, Грант, Уфаева, очищення води, водоканал
НОВИНИ ТА ОБ'ЯВИ
Коменатрів: 0
avatar

Інші новини Житомир: