Сьогодні: Чт, 25-04-2024    04:02:41
Житомир » Новини » Житомир » 2018 » Ноябрь » 21 » 15:09:06

Перша кінозйомка з повітря: в мережі з'явився унікальний документальний фільм про Житомир

21-11-2018, 15:09:06 923 Коментарі 0 Читать на русском

Перша кінозйомка з повітря: в мережі з'явився унікальний документальний фільм про Житомир
У мережі з'явився унікальний документальний фільм «Перспектива», знятий в 1991 році житомирськими документалістами Юрієм Птіциним і В'ячеславом Майбородою. У цьому фільмі вперше була проведена кінозйомка Житомира з повітря.

Про це на своїй сторінці в соцмережі Facebook написав журналіст Сергій Бовкун.
 

«Фільм розповідає про тодішні екологічні проблеми Житомира, - розповів один з його авторів В'ячеслав Майборода. - Знімали ми його якраз під час розпаду СРСР - влітку і восени 1991 року. Юрій Птіцин був режисером, а я - оператором. За підтримки обласного управління екології нам виділили вертоліт. І ми з пілотом облітали весь Житомир, знімаючи з повітря різні частини міста».


Було зроблено лише чотири копії фільму. Дві залишилися в колекції його авторів, третю вони передали в обласний архів. А доля четвертої копії особливо цікава. Вона зберігалася в обласному управлінні екології. Під час одного з переїздів цієї структури на нове місце футляр з кіноплівкою виявився в купі речей, призначених до викидання. Завдяки щасливому випадку він не пропав - а був підібраний житомирянкою Ларисою Мозговою, нині вона заступник директора Житомирської обласної бібліотеки для дітей.
 

«Ця плівка лежала у мене вдома близько 15 років, - розповіла Лариса Мозгова. - Всі ці роки я не знала, що це за фільм. Просто не було технічної можливості переглянути його. І лише недавно за сприяння журналіста Сергія Бовкуна (який розшукує рідкісні кінохроніки Житомира) та інженера обласного телебачення Миколи Самченко вдалося оцифрувати плівку. Тоді нарешті ми змогли побачити ці унікальні кадри Житомира, зняті з повітря».


Тепер документальний фільм «Перспектива» доступний для перегляду всім, хто цікавиться історією міста. А більшість екологічних проблем, порушених у фільмі його авторами, на жаль, не втратили актуальності і зараз - через 27 років.

 

Тегі: фільм, Ретро, Житомир
НОВИНИ ТА ОБ'ЯВИ
Коменатрів: 0
avatar

Інші новини Житомир: