Сьогодні: Пт, 29-03-2024    12:11:28
Житомир » Новини » Житомирська область » 2019 » Апрель » 1 » 12:20:46

Понад 500 пожеж з початку року: житомирські рятувальники закликають не спалювати суху траву та сміття

01-04-2019, 12:20:46 881 Коментарі 0 Читать на русском

Понад 500 пожеж з початку року: житомирські рятувальники закликають не спалювати суху траву та сміття
На Житомирщині спостерігається справжній пекельний бум. Тільки 31 березня зареєстровано 50 пожеж, із яких 32 – це займання сухої трави на площі понад 58 гектарів. Горить суха трава на полях, вздовж доріг, сміття на присадибних ділянках і відкритій території. 

За інформацією областного управління ДСНС, суха вітряна погода сприяє миттєвому поширенню вогню на значні площі. Полум’я перекидається на господарські споруди, техніку і навіть житлові будинки.

Загалом рятувальниками вже ліквідовано 510 пожежі в екосистемах, вогнем пройдена 1012,7 гектарів території. При спробі самостійного гасіння пожежі від опіків загинула 1 людина на Коростенщині та ще двоє потрапили до лікарень. Серед резонансних подій - 18 березня вогнеборці врятували від знищення вогнем с. Острови Овруцького району.

Доки триває пожеже небезпечний період, рятувальники закликають громадян відмовитись від спалювання сухої трави, листя та інших рослинних залишків.
 

«У вихідні дні чимало пожеж виникають через необережне поводження громадян з вогнем під час відпочинку на природі, – розповідає начальник Коростенського міськрайонного відділу ДСНС Сергій Рудзік. – Приміром, у Коростені компанія молоді розвела багаття на природі, аби посмажити шашлик. Люди не врахували пориви віру та суху погоду, – автомобіль «Хонда», на якому вони приїхали, хлопці не відігнали подалі від багаття. А тим часом пішли у ліс, коли ж повернулися – жар від багаття, підхоплений вітром, запалив суху траву і перекинувся на автомобіль. Як наслідок - авто згоріло вщент. Також прибирання присадибних ділянок зі спалюванням сміття призводить до значних  пожеж і перекидання вогню не тільки на господарські, а й житлові будинки. І зрештою, третя причина – це зумисне випалювання сухостою на полях. Бо хтось вважає, що це підвищує родючість ґрунту, хтось таким чином бореться з бур’янами. А такі ніби «невинні» на перший погляд спалювання, призводять до масштабних пожеж, знищують оселі та загрожують життю людей, і взагалі усього живого. Особливо страждають новонароджені зайчата та їжаки! Швидкість поширення вогню надзвичайно висока, тому локалізувати такі пожежі на відкритих територіях дуже важко. Створюється величезна загроза лісовим масивам, якими багата наша область. Разом з лісниками нині ми працюємо у посиленому режимі».


Екологи наголошують, що регулярні підпали зменшують біорізноманітність та порушують природну рівновагу. Гинуть корисні комахи та черв’яки, що знищують шкідників та беруть участь у ґрунтоутворенні. І такі пожежі призводять до погіршення якості ґрунтів та, як наслідок, до зниження урожайності. 

До того ж разом з сухою рослинністю можуть горіти залишки добрив, пестициди та небезпечне сміття. Цей дим є отруйним та дуже шкодить здоров’ю людей і живих організмів.

Тегі: пожежа, суха трава, Житомирська область
НОВИНИ ТА ОБ'ЯВИ
Коменатрів: 0
avatar

Інші новини Житомир: