Сьогодні: Вт, 16-04-2024    11:22:16
Житомир » Новини » Суспільство » 2019 » Апрель » 4 » 17:14:41

Зеленський не зможе змінити нинішній вектор України, - Тарас Кузьо

04-04-2019, 17:14:41 877 Коментарі 0 Читать на русском

Зеленський не зможе змінити нинішній вектор України, - Тарас Кузьо

4 квітня у Житомир завітав Тарас Кузьо, канадець українського походження, автор книги «Війна Путіна проти України: революція, націоналізм і криміналітет».

На зустрічі з житомирськими журналістами Тарас Кузьо представив переклад українською та російською мовою (для мешканців Донбасу) цієї книги, яка побачила світ 3 роки тому. За його словами книга вийшла у світ за підтримки Міністерства інформполітики України, і розповсюджується безкоштовно.

Розповідаючи про книгу, Кузьо висловив свою думки з приводу самої війни: «Я вважаю, що ця війна Росії проти України буде тривати дуже довго. Я не брешу Вам, як усі кандидати у Президенти України, що виберіть мене, і я припиню війну. Бо вона стосується питання національної ідентичності. Як стверджують росіяни, немає української нації та держави, ви – це фейк, Україна - це фейк. Путін багато разів казав, що Росія і Україна - це один народ. Тому цей конфлікт триватиме набагато довше. Якби Путін визнавав, що українська нація існує, а українська держава хоче усе вирішити все самостійно, то війна б зупинилася. Навіть Радянський союз визнавав, що українці - це окремий народ, і УРСР мала своє окреме представництво у ООН».

У першій частині книги «Війна Путіна проти України: революція, націоналізм і криміналітет» розповідається про ставлення Росії та її дисидентів, націоналістів до українського питання, звідки виникла українофобія. Тут також є антисемітизм. Друга частина книжки про те, що відбулося протягом останніх 5-ти років в Україні.

За опитуваннями 72% українців вважають, що Україна є у стадії війни з Росією. Мені здається, що дуже важливо, як війна впливає на ідентичність українців. Мій батько народився біля Самбора (Львівщина) і йому не треба було пояснювати, що росіяни це «братський народ», він ніколи так не думав, але для українців сходу та півдня, Криму - це була повна зрада. Вони зрозуміли, що «брати» не вбивають твою сім’ю та не обкрадають твою хату. Оскільки в Москві не визнають існування України, то вони ніколи не зможуть це зрозуміти.

У 2014 році через «зелених чоловічків» хотіли захопити Україну, і думали, що це вітатиме російськомовне населення України, але цього не відбулося, це населення підтримало Україну. Сьогодні опитування показує, що 92% живучих в Україні вважають себе українцями, а тільки 6% росіянами.

Україна була змушена перший раз збудувати собі армію та боронити країну. Це дало можливість також підвищити ідентичність, також декомунізація, становлення української церкви.

Сьогодні в Україні маленький вплив проросійських сил, російської церкви, Бойко як кандидат у Президенти отримав перемогу тільки у 2-х регіонах (не окуповані частини Луганської та Донецької області).

Я не думаю, що якщо Зеленський стане Президентом, то він зможе зупинити нинішній вектор України на Захід. Адже Україна парламентська республіка і напрям до НАТО та ЄС включений у Конституцію, я сумніваюся, що Зеленський може змінити курс країни назад, якою вона була до 2014 року. Руйнування Донбасу, в кожному регіоні вбитий український солдат спочиває на цвинтарі - цього не можна забути.

Зупинити війну може тільки Путін, бо він це почав. Можна зупинити її тим, що здатися, це зробили Бойко та Медвечук, які були у Москві, але більшість українці не готові на це, не готові віддати Донбас та Крим. Путін є вічним президентом Росії, до кінця життя, по іншому в Росії не може бути. І навіть, якби він загинув завтра - це нічого не змінить, бо він не одинокий у Москві хто так думає про Україну.

Регіонали очевидно хочуть повернути у склад України окуповані території, аби були повернуті їх виборці, які їх підтримували. Новий президент може хотіти піти на капітуляцію, але ніхто не дасть йому цього зробити ні народ, не парламент.




 

Довідково: Тарас Кузьо є професором факультету політології Національного університету «Києво-Могилянська академія» й позаштатним науковим співробітником Інституту зовнішньої політики Школи фундаментальних міжнародних досліджень при Університеті Джонса Гопкінса у Вашингтоні, США. Раніше він працював в Альбертському університеті, Університеті Джорджа Вашингтона, Торонтському університеті, а також очолював український офіс Центру інформації та документації НАТО. Народився у Великій Британії в українсько-італійській сім’ї та зростав в українській громаді в Галіфаксі (Йоркшир), де він був членом українського хору і Спілки української молоді (СУМ), а також відвідував українську школу й українську католицьку церкву. Він здобув ступінь бакалавра в Університеті Сассекса, ступінь магістра в Лондонському університеті й науковий ступінь доктора філософії з політичної науки за спеціальністю «українське націотворення й національна ідентичність» у Бірмінгемському університеті. Він проходив постдокторантуру в Єльському університеті у США. У 1980-х роках працював у дослідницькій корпорації «Пролог» і видавництві «Сучасність», а також був членом зовнішнього представництва Української головної визвольної ради (ЗП УГВР). У Лондоні очолював Українську пресова агенцію, яка публікувала український самвидав й аналізувала політичні події в Україні, а також постачала українським опозиційним групам книжки, журнали і друкарське обладнання контрабандою. Діяльність Тараса Кузьо призвела до того, що він потрапив до «чорного списку» КДБ і йому заборонили в’їзд на територію СРСР. Заборона діяла до серпня 1991 року, коли завершився путч. Удруге він потрапив до «чорного списку» – цього разу складеного Партією регіонів і представниками режиму Віктора Януковича – у грудні 2013 року під час Революції гідності.

Тарас Кузьо є автором і редактором сімнадцяти книг, п’яти монографій аналітичних центрів, 38 розділів монографій і 100 наукових статей, присвячених посткомунізму й українській політиці, демократичному транзиту, кольоровим революціям, націоналізму і європейським студіям.


Тегі: Путін, війна в Україні, книга. Зеленський
НОВИНИ ТА ОБ'ЯВИ
Коменатрів: 0
avatar