Сьогодні: Чт, 28-03-2024    19:46:14
Житомир » Новини » Економіка » 2019 » Май » 2 » 17:19:15

Абонплата і пеня: з 1 травня набув чинності новий закон про ЖКГ

02-05-2019, 17:19:15 1708 Коментарі 0 Читать на русском

Абонплата і пеня: з 1 травня набув чинності новий закон про ЖКГ
В Україні з 1 травня повноцінно нгабула чинності нова редакція закону "Про житлово-комунальні послуги". Одне з головних нововведень – усім, хто укладе з постачальниками індивідуальні договори, доведеться щомісяця платити абонплату. Крім того, українців штрафуватимуть за борги з комуналки.

Скільки доведеться платити за "абонплату" і за що будуть штрафувати, повідомляє "Обозреватель".
 

Головне

  • абонентська плата буде стягуватися щомісяця у фіксованому розмірі;
  • платити доведеться навіть у тому випадку, якщо комунальні послуги не використовуєте;
  • закон "Про ЖКП" передбачає введення абонплати на тепло, гарячу і холодну воду. Наступний крок – абонплата на газ;
  • розмір абонплати залежить від мінімальної зарплати.


За що і скільки доведеться платити


Отже, абонентська плата стягується щомісячно (не залежно від того, користувалися послугою чи ні) й у фіксованому розмірі. Сума визначається в договорі. Кабінет міністрів у своїй постанові розробив граничний розмір плати. Він визначається за формулою і буде змінюватися разом зі зростанням мінімальної зарплати.

Отже, формула підрахунку розміру абонентської плати виглядає так:

Мінімальна зарплата * 2,58 * 0,15 * К, де
  • 2,58 – середня кількість осіб у сім'ї;
  • 0,15 – середня частка витрат на комуналку від загального доходу сім'ї;
  • К – коефіцієнт (для опалення і води – 0,019, для сміття – 0,009).

Нині мінімальна зарплата становить 4173 грн. Відповідно, абонентська плата на опалення, гарячу та холодну воду буде по 30,6 грн, а на вивезення сміття – 14,5 грн.

Так, розмір абонплати на гарячу воду, опалення і холодну воду становить 0,735% від мінімальної зарплати. А абонентська плата за вивезення сміття – 0,348%.

Експерт у сфері ЖКП Святослав Павлюк пояснює: абонплата на якість надаваних послуг не вплине, а от тариф зміниться. Відповідно до прийнятого закону, зібрані гроші будуть витрачати на розподіл комунальної послуги, обслуговування приладів тощо.
 

"Плата за абонентське обслуговування – платіж, який споживач платить виконавцю комунальної послуги для відшкодування витрат, пов'язаних із укладенням договору, здійсненням розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами та стягуванням плати за спожиті комунальні послуги", – йдеться в законі.


Тобто за рахунок абонплати, зокрема у постачальників з'являться кошти на те, щоб через суд добиватися виплати заборгованості за комуналку. Крім того, у випадку з опаленням зібрані кошти дозволять у неопалювальний сезон, коли компанії практично нічого не заробляють, виділяти гроші на базові витрати.
 

Рішення вже прийнято, наступний крок – за газом


У законі "Про комерційний облік газу" також передбачено введення абонентської плати і за блакитне паливо. Відповідну методику розробила профільна комісія, але виявилося, що суми в платіжках від такого нововведення виростуть, у результаті тиску з боку обурених активів рішення заморозили.

Варто зазначити, що абонплата на тепло передбачена не тільки законом "Про ЖКП", але і підписаним меморандумом із МВФ. Як пояснив експерт у сфері комунальних послуг Сергій Пінчук, українці і зараз платять т. зв. "абонплату", але цей платіж закладений у загальній платіжці й прив'язаний до обсягів споживання.

Якщо зараз чим більше споживаєш, тим більше платиш за розподіл, то з цього місяця – скільки б не намотав води або тепла, платіж за розподіл буде фіксованим. 
 

"Сама собою абонентська плата – це плата за розподіл послуги всередині багатоквартирного будинку. Це облік споживачів, це особисті рахунки, це розрахунок того, хто, скільки тепла спожив і т. д., тобто це та робота, яка завжди була закладена в тариф", – пояснив експерт.


За кожен день прострочення будуть нараховувати пеню


Розмір пені становитиме 0,01% за кожен день прострочення за комуналку. Наприклад, якщо не платити 60 днів, сума боргу збільшиться на 0,6%.

Така санкція може відчутно вплинути на великих боржників. Наприклад, якщо накопичити 13 тис. грн, то пеня за рік становитиме 474 грн. За невеликого "мінусу" і коротких термінів пеня матиме символічний розмір.

Як будуть нараховувати пеню:
 
  • за кожен день, починаючи з 20-го числа;
  • якщо держава не виділила субсидію, пеню нараховувати не будуть;
  • постачальник сам рахуватиме розмір пені;
  • загальний розмір пені повинен становити не більше 100% боргу.

Тегі: абонплата, комуналка, пеня, ЖКГ
НОВИНИ ТА ОБ'ЯВИ
Коменатрів: 0
avatar

Інші новини Житомир: