Сьогодні: Пт, 29-03-2024    09:22:52
Житомир » Новини » Політика » 2019 » Июнь » 6 » 16:40:24

Рада ухвалила закон про імпічмент президента України

06-06-2019, 16:40:24 832 Коментарі 0 Читать на русском

Рада ухвалила закон про імпічмент президента України
У четвер, 6 червня, Верховна Рада ухвалила законопроект про тимчасові слідчі комісії і тимчасові спеціальні комісії з нормами про імпічмент президента України.

За проект закону №1098 "Про тимчасові слідчі комісії і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України" у другому читанні та в цілому проголосували 279 народних депутатів, інформує "Обозреватель".

Голова ВР Андрій Парубій заявив, що це один із фундаментальних законів, який посилить парламентський контроль і врегулює питання створення ТСК. Після результативного голосування спікер привітав депутатів із ухваленням "історичного закону".

Закон визначає, що спеціальна тимчасова слідча комісія ВР - це колегіальний тимчасовий орган Ради, який утворюється у складі народних депутатів, спеціального прокурора і спеціальних слідчих, завданням якого є проведення розслідування обставин вчинення президентом України державної зради або іншого злочину.

Так, підставою для ініціювання імпічменту та утворення спеціальної слідчої комісії є подання, підписане більшістю народних депутатів від конституційного складу парламенту, підписи яких не відкликаються.

Спеціальна слідча комісія має право:
 
  • заслуховувати президента України та захисника (захисників) його прав;
  • витребовувати необхідні документи, матеріали та інші відомості, що стосуються розслідування, у держорганів, органів місцевого самоврядування, їх посадових, службових осіб, керівників (посадових осіб, що виконують їх обов'язки) підприємств, установ і організацій, громадських об’єднань, засобів масової інформації та окремих громадян;
  • у разі потреби призначати експертизи та залучати фахівців для дослідження і оцінки доказів, визначати по два або більше представники СТСК і доручати їм бути присутніми під час проведення зазначених експертиз і досліджень та встановлення їх результатів;
  • запрошувати і заслуховувати громадян України (крім суддів та суддів Конституційного суду України), які можуть повідомити про обставини щодо вчинення главою держави держзради чи іншого злочину.

Також у документі визначаються повноваження спеціального прокурора і спеціальних слідчих, а також вимоги до їх кандидатур.

За цей законопроект проголосували 93 нардепи з фракції "Блок Петра Порошенка", проти – 0, утрималися – 1; "Народний фронт" – 67, проти – 0; "Опозиційний блок" – 26, проти – 0; "Самопоміч" – 26, проти – 0; "Відродження" – 9, проти – 0, Радикальна партія – 14, проти – 0; "Батьківщина" – 17, проти – 0, "Воля народу" – 1, проти – 0; позафракційні – 39, проти – 0, утрималися – 1.

Законопроект №1098 зареєстрували в парламенті в листопаді 2014 року. У першому читанні депутати ухвалили його 25 квітня 2019 року. Під час підготовки до другого читання профільний комітет отримав понад 1600 поправок до документа, більшість із яких депутати згодом відкликали.


Тегі: закон, Президент, рада, імпічмент
НОВИНИ ТА ОБ'ЯВИ
Коменатрів: 0
avatar

Інші новини Житомир: