Сьогодні: Пт, 29-03-2024    09:37:36
Житомир » Новини » Суспільство » 2019 » Июнь » 7 » 16:40:36

«Вийти з окопів і скласти зброю?!» Українці у гніві через пропозицію Кучми щодо Донбасу

07-06-2019, 16:40:36 1112 Коментарі 5 Читать на русском

«Вийти з окопів і скласти зброю?!» Українці у гніві через пропозицію Кучми щодо Донбасу
Перший візит другого президента України Леоніда Кучми до Мінська на переговори Тристоронньої контактної групи вилився у скандал. Обговорюючи нові домовленості про введення "режиму тиші" у зоні проведення ООС, Кучма заявив, що у документі має бути прописано не тільки час його початку, але і механізм впровадження. І одним з таких механізмів, на думку представника України у ТКГ, є заборона обом сторонам конфлікту відкривати вогонь у відповідь.

Дана пропозиція викликала шквал обурення і критики серед українських військових, волонтерів, політиків і громадських діячів, повідомляє "Обозреватель".
 

Дмитро Тимчук, народний депутат від фракції "Народний фронт" і координатор групи "Інформаційний спротив"



Якщо заборонити українським військам відкривати вогонь у відповідь, то, відповідно, питання про те, щоб діяти на випередження і проводити якісь операції зі свого боку, взагалі не стоїть.

Якщо так ставити питання, то ми можемо говорити про те, що українським військовим в усіх випадках заборонено застосовувати зброю. Виникає питання: тоді яку функцію взагалі виконуватимуть українські військові на Донбасі? Я насилу собі уявляю, як можна виконувати бойові завдання без застосування зброї.

Ми розуміємо: те, що звучить — це продовження передвиборчих гасел Зеленського про те, що для того, аби припинити війну, треба просто перестати стріляти. Але практичного сенсу і взагалі якоїсь логіки в цих словах немає. Противник не збирається припиняти вогонь.

Тоді треба просто забрати всі підрозділи з цього регіону, і нехай ці товариші там що хочуть, те й роблять. Я, як людина військова, сенсу в цьому взагалі не бачу.
 

Ігор Романенко, екс-заступник начальника Генштабу ЗСУ, генерал-лейтенант запасу



Після того, як у нас за три дні загинули п'ятеро військовослужбовців, я б наказав взяти протитанкову ракету і застосувати її проти супротивника.

За наявної ситуації я б знищив адекватну кількість бойовиків, і тільки після цього можна було б спробувати піти на тимчасове припинення вогню.
 

Георгій Тука, перший заступник міністра з питань тимчасово окупованій території



Що стосується ініціативи Леоніда Кучми про заборону "стріляти у відповідь". З усією повагою до Леоніда Даниловича... Як ви це собі уявляєте?

ДРГ сепаратистів наближається до наших позицій під прикриттям мінометного вогню, а наші захисники, які ціною власного життя дають нам із вами можливість спокійно жити, у відповідь повинні волати: "Гей, панове сепари! Ви сюди не ходіть! Нам стріляти заборонено!", — Так?

А в той час військова прокуратура відкриватиме провадження проти наших військових, які захищали власне і наше життя?

Якщо Леонід Данилович радів тому, що він отримав обіцянку імплементації всіх його домовленостей, то ця ідея повинна завершитися наказом начальника Генштабу. Навіть у кошмарному сні собі не можу уявити, як Хомчак підписує такий наказ.
 

Андрій Парубій, спікер Верховної Ради України



Коли ми не відповідаємо на вогонь і на атаки агресора, наших загиблих стає ще більше. Ми 5 років ведемо національно-визвольну боротьбу. І я особисто хочу повідомити новообраному президенту Володимиру Зеленському, що заборона стріляти у відповідь — це шлях не до миру, це шлях до капітуляції. Ми не дозволимо капітуляції України перед російським агресором. Я впевнений, що це позиція, яку займає сьогодні український народ. Я впевнений, що президент України має скоригувати свою позицію і поважати українських воїнів, які, ризикуючи своїм життям, щодня захищають українську незалежність. Капітуляції ми не допустимо!
 

Ганна Гопко, народний депутат України



Озвучені Кучмою пункти "дорожньої карти Зеленського" на Мінських переговорах є нічим іншим, як початком капітуляції України за російським сценарієм. Недарма ці ініціативи з таким ентузіазмом сприйняли терористи з ОРДЛО.

Що означає заклик "заборонити стріляти у відповідь"?! Головнокомандувач Зеленський і його представник Кучма пропонують українським воїнам на передовій стати беззахисними мішенями? Який наступний крок? Вийти з окопів і скласти зброю перед окупантами?

Перемога над агресором і мир — це те, чого прагнуть усі українці. Але не треба плутати мир і капітуляцію на умовах ворога.
 

Анатолій "Штірліц" Штефан, військовослужбовець ЗСУ



Головним завданням кожного командира є збереження життя і здоров'я підлеглих військовослужбовців. Виходячи з останніх заяв деяких політиків, які пропонують не відкривати вогонь — це повна маячня. Вогонь відкривається у разі загрози підлеглому особовому складу рішенням командира. Крапка.
 

Володимир Голоднюк, волонтер, батько загиблого на Майдані Героя Небесної Сотні



Цю пропозицію не зрозуміють бійці на фронті, і мені незрозуміла ця фраза "не стріляти у відповідь". Я тут повністю підтримую В'ятровича, який сказав, що у відповідь не стріляють тільки ті, хто стоїть біля стіни розстрілу.

Не може бути такого, щоби в односторонньому порядку не відповідати. Це знущання з армії, у нас 5 років війни і знущань з України, я не розумію такої позиції, це не державницька позиція. Це позиція раба.
 

Дмитро Ярош, екс-керівник "Правого сектора" і лідер руху "Державницька ініціатива Яроша"



Почув про якісь ініціативи, чи то нинішнього президента Зеленського, то чи колишнього Кучми, про "не відкривати вогонь у відповідь" на лінії фронту.

Вони, звичайно, люди цивільні, і не знають, що життя військовослужбовців чітко регламентоване Конституцією і Статутами Збройних Сил України. А там, в цих законах, є деякі пункти, які зобов'язують людей зі зброєю захищати свою Батьківщину усіма доступними методами і засобами, відкривати вогонь і не виконувати злочинних наказів.

Тому я звертаюся до президента і Верховного головнокомандувача Володимира Зеленського із проханням не робити невиважених кроків і не віддавати незаконних наказів, які все одно не будуть виконуватися. Бо українські люди зі зброєю свою Батьківщину не здадуть і не зрадять.
 

Юрій Гримчак, заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій



Це вже буде двадцяте перемир'я від початку російської агресії проти нас у 2014 році. Але жодного разу окупаційні війська не дотримувалися "режиму тиші". Я не дуже розумію, що таке "взяти на себе зобов'язання не стріляти у відповідь". Я розумію зобов'язання не стріляти по обидва боки. І якщо та сторона це виконувала, зі свого боку ми також не відкривали вогонь. Тобто це просто інший підхід. Перший пункт Мінських домовленостей — припинення вогню, давайте так і підемо, не стріляє та сторона, і нам не треба буде брати на себе зобов'язання не стріляти у відповідь, це логічно.

Ми повинні розуміти, що армія не може не стріляти у відповідь, коли в неї стріляють. Армія керується статутами, де найпершим завданням командира є зробити все, щоб зберегти життя своїх воїнів. Він просто не зможе їх зупинити, якщо їх почнуть обстрілювати. По-друге, я навіть не знаю, хто має віддати такий наказ.

Тегі: донбас, Кучма, ООС, АТО, Перемир'я
НОВИНИ ТА ОБ'ЯВИ
Коменатрів: 5
Юрко
1 gp (Юрко)   • 18:54:41, 07-06-2019 [Материал]

Гинуть військові, а вони не дозволяють стріляти у відповідь. Це капітуляція
Hoakina
2 (Hoakina)   • 22:17:39, 07-06-2019 [Материал]

почалась капітуляція
gurelyav
3 Віталій Гуреля (gurelyav)   • 15:08:23, 08-06-2019 [Материал]

А чого очікували? Чи забули передвиборчу позицію клоуна: "щоб завершити війну - потрібно перестати стріляти". Розхльобуйте наздоровля!
Hoakina
4 (Hoakina)   • 11:09:10, 10-06-2019 [Материал]

На 3. Атовці, які голосували за зе, знаю таких особисто, велкам в нове життя у якості карателів мирного населення. Вже розтрубили всі світові ЗМІ цю заяву речниці нового ліца
Юрко
5 gp (Юрко)   • 12:18:26, 10-06-2019 [Материал]

Роблять все, щоб військові припинили воювати. Все, як в 1918-21 роках
avatar

Інші новини Житомир: