Сьогодні: Пт, 29-03-2024    00:03:14
Житомир » Новини » Економіка » 2019 » Август » 8 » 16:11:47

Справа «Роттердам+»: САП оголосила про підозру шести колишнім чиновникам

08-08-2019, 16:11:47 626 Коментарі 0 Читать на русском

Справа «Роттердам+»: САП оголосила про підозру шести колишнім чиновникам
Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила про підозру 6 топчиновникам у сфері енергетики у справі про можливе зловживання службовим становищем під час упровадження формули "Роттердам+".

Як повідомляє "Левый Берег", серед підозрюваних - колишній голова Нацкомісії з питань енергетики і комунальних послуг Дмитро Вовк і топменеджери холдингу ДТЕК.

Розслідування встановило, що колишній голова і член НКРЕКП, діючи за попередньою змовою групою осіб разом з іншими посадовими особами Комісії та за допомогою службових осіб підприємств приватного сектору економіки, використовуючи своє службове становище, розробили й ухвалили необґрунтований регуляторний акт, реалізація якого завдала споживачам понад 18 млрд 868 млн гривень збитків.

У березні 2016-го підозрювані затвердили методику визначень вартості енергетичного вугілля за формулою "Роттердам+" і створили умови для штучного зростання ціни продажу електричної енергії.

Безпосередньо підозру у справі вручено двом особам - начальнику управління енергоринку НКРЕКП і чинному директору ДП "Оператор ринку" Володимиру Євдокимову, який під час упровадження "Роттердам+" був членом комісії.

Чотирьом підозрюваним, які зараз перебувають за межами державного кордону України, повідомлять про підозру згідно з порядком, визначеним КПК України, їх викликали до слідчого для проведення слідчих і процесуальних дій.



Нагадаємо, у березні 2016 року НКРЕКП затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Це ціна, за якою ТЕС продають електроенергію в ринок. У ній, зокрема, враховується ціна на вугілля. Відповідно до нової методики, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації рахується за формулою "вартість вугілля у порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну".

Через застосування нової формули теплові генерації, в тому числі генерації ДТЕК Ріната Ахметова і державне "Центренерго", стали продавати електроенергію дорожче. Детективи НАБУ не знайшли документального підтвердження того, що вугілля в Україну на формулою "Роттердам+" потрапляло морем з Роттердама в заявлених обсягах. В НАБУ вважають, що керівництво НКРЕКП запровадило схему в інтересах групи приватних теплогенеруючих компаній.

Тегі: вугілля, розслідування, Роттердам +
НОВИНИ ТА ОБ'ЯВИ
Коменатрів: 0
avatar

Інші новини Житомир: