Сьогодні: Пт, 29-03-2024    04:30:54
Житомир » Новини » Суспільство » 2019 » Август » 13 » 13:10:13

Кожен п'ятий заробітчанин, який попрацював за кордоном, більше не хоче туди повертатися

13-08-2019, 13:10:13 844 Коментарі 0 Читать на русском

Кожен п'ятий заробітчанин, який попрацював за кордоном, більше не хоче туди повертатися
20% українців, які довгостроково працювали за кордоном, не планують їхати туди на заробітки знову - про це показали результати опитування на OLX Робота. Головною причиною став психологічний дискомфорт. Серед цієї категорії заробітчан більшість працювала до цього в Польщі, Росії та Німеччині. 

Майже половина отримувала менше $1 000. А першою мотивацією до виїзду стала низька зарплата - 42% респондентів.

Чому українці не повертаються на заробітки

Основною причиною виявився психологічний дискомфорт, пов'язаний з переїздом і віддаленістю від рідних - 42% респондентів. Майже у третини зникла необхідність виїжджати на роботу за кордон вдруге, тому що вони почали заробляти достатньо в Україні. Ще 16% зізналися, що в інших країнах не лише висока заробітна плата, а ще й витрати на проживання та харчування. Кожний п’ятий залишився розчарованим після досвіду роботи за кордоном.
 
Очікування від роботи за кордоном

Незважаючи на те, що майже третина українців після повернення відзначили, що почали заробляти достатньо в Україні, саме низькі зарплати були першою мотивацією до виїзду -42% респондентів. Відсутність робочих місць у нашій країні та можливість подивитися світ - причини, які посіли друге місце. 

Щодо зарплат, майже половина українців, які зараз не хочуть повертатися, отримували за кордоном до $1 000. Ще 18% - до $1 200. Тільки 11% від тих, хто не планує повторне працевлаштування, мали $2 000 на місяць.

У чверті респондентів виникали конфлікти з роботодавцем, з їхнього боку до заробітчан було негативне ставлення. Інші взаємовідносинами залишились задоволеними. 

Географія міграції

Основними напрямками робочої міграції для людей, що зараз обрали залишитися в Україні, були Польща - 33%, Росія - 35% і Німеччина - 11%. 

З групи респондентів, які не хотіли б поїхати працювати за кордон знову, майже 15% все ж поїхали б на заробітки в Польщу. З тих, хто хотів мати таку можливість, майже 77% вказали, що це через зарплати та недалеку відстань від України.

Ким працювали українські заробітчани

Кожний другий українець, який виїхав на заробітки за кордон, а потім не захотів повертатися, працював не за своєю спеціальністю. Майже чверть незадоволених респондентів пропрацювали за кордоном у будівельній сфері. Друга за популярністю галузь - логістична, переважно це робота водієм - 17%. Топ-3 закриває виробництво - 15%. 

Рейтинг з 5 сфер:
 
  • Будівництво - 22%
  • Логістика - 17%
  • Виробництво - 15%
  • Обслуговування - 11%
  • Інше - 26%

Портрет українського заробітчанина

В Україні більшість тих, хто мав досвід роботи за кордоном та не планує повертатися, - це чоловіки із сім’ями (близько 70%) у віці 25-34 та 45-54 роки. 7 з 10 таких заробітчан проживають у містах. Рівень освіти у всіх різний: повну вищу мають 41% респондентів, а загальну середню освіту - 39%. Зараз заробітки за кордоном непопулярні не лише серед тих, хто попрацював в іншій країні та оцінив після цього свій матеріальний стан як високий, а і серед респондентів, які вказали, що ледве зводять кінці з кінцями.


Тегі: робота, зарплата, Українці, заробітчани
НОВИНИ ТА ОБ'ЯВИ
Коменатрів: 0
avatar

Інші новини Житомир: