Сьогодні: Пт, 19-04-2024    18:24:41
Житомир » Новини » Суспільство » 2020 » Февраль » 27 » 16:34:03 оновлено: 16:45:00

Тест на чесність українців. Співзасновник monobank «загубив» 50 гаманців, результати гнітючі. ВІДЕО

27-02-2020, 16:45:00 4110 Коментарі 0 Читать на русском

Тест на чесність українців. Співзасновник monobank «загубив» 50 гаманців, результати гнітючі. ВІДЕО
Скільки українців, які знайшли на вулиці чужий гаманець, спробують повернути його власнику? Скільки заберуть готівку собі і ще спробують зняти гроші з карти?

Співзасновник monobank Михайло Рогальський вирішив це перевірити і провів соціальний експеримент. Результатами він поділився у відеоролику на YouTube, пише ain.ua.
 

Підготовка


Михайло купив 50 однакових гаманців. У 40 з них він поклав по 50 грн готівкою, а в решту 10 - по 500 грн. Також в кожен гаманець вклали карту monobank і невелику стопку візиток на одне ім'я, щоб дати тому, хто знайде можливість відразу зв'язатися з власником гаманця.

Далі за допомогою волонтерів ці гаманці «загубили» в 5 українських містах: Києві, Одесі, Львові, Харкові та Дніпрі. Залишалося заміряти результати. Для цього кожна візитка мала унікальне ПІБ, що дозволяло визначити, в якому місці знайшовся конкретний гаманець і його подальшу долю.

Карти monobank були порожні і не прив'язані до реальних рахунків. Але за їхніми номерами Рогальський потім міг перевірити, чи була спроба зняття грошей з конкретної карти. Для спокуси в кожен гаманець підклали записку з PIN-кодом від карти.
 
 

Тест експерименту


Крім 5 міст, 10 гаманців втратили на «Куражі» (благодійний фестиваль в Києві) в якості тестового експерименту.
 

«Моя гіпотеза була така, що на благодійному заході люди будуть більш схильні повернути гаманець власнику», - пояснив Рогальський.


Гіпотеза підтвердилася. Всі 10 гаманців, загублених на «Куражі», повернулися «власнику». Люди або намагалися зв'язатися за номером телефону на візитці, або залишали знахідку на інфо-стійці. І тільки два з цих гаманців виявилися без покладенної туди готівки.
 

Неприємності на пошті


Після «Куражу» приступили до основної фази експерименту. Для цього Рогальський набрав 10 волонтерів - по одному в кожному місті - серед співробітників monobank і відправив їм посилки з гаманцями поштою, щоб потім вони могли їх «втратити».

І тут автора експерименту чекав сюрприз: одна з посилок з гаманцями приїхала до волонтера без грошей.

Спочатку Рогальський подумав, що це випадковість. Але потім виявилося, що гаманці доставили порожніми ще двом волонтерам. При цьому, спустошили саме ті гаманці, в які автор експерименту поклав по 500 грн.
 

«У процесі пересилання через одного з поштових операторів 2000 грн пропали з гаманців. Так що ми отримали несподіваний побічний експеримент про те, що станеться, якщо ви відправите 40 гаманців з грошима в різні міста: у 4 з них можуть пропасти гроші», - зазначає Рогальський.


Нічого не вдієш - втрати відшкодували і експеримент продовжився.
 

Результати


Гаманці розкидали по містах в локаціях з найбільшою прохідністю. За спостереженнями Рогальського, довше 15 хвилин вони на землі не лежали.

З 50 «загублених» гаманців в первозданному вигляді повернулося всього 15. І лише один - з 500 гривнею банкнотою всередині. Очевидно, така сума - занадто велика спокуса.



Статистика по містах виглядає так:


 

«Я навіть подумав, що в Одесі у нас відбувся якийсь збій і гаманці взагалі не втрачали. Але потім з'явилася інформація, яка спростувала цю теорію», - зазначає Михайло.


Йдеться про транзакції по банківських картах, які «загубили» разом з грошима. З 33 гаманців, які взагалі не повернули, в 14 випадках спробували тим чи іншим способом зняти гроші з карти.


 

«Вдумайтеся, кількість людей, які повернули гаманець, майже дорівнює кількості тих, хто ще й гроші з картки спробував зняти. Для мене ця цифра стала шокуючою», - каже співзасновник monobank.


Графік по містах виглядає так:


 

Висновки


Рогальський зробив кілька висновків з результатів свого експерименту.
 
  • Чим менше грошей у вас в гаманці, тим більше шансів, що вам його повернуть.
  • Ні в якому разі не носіть PIN-код разом з карткою в гаманці. Якщо ви втратите гаманець, велика ймовірність, що у вас спробують вкрасти гроші і з карти.
  • У місцях, де є охорона або адміністрація, люди навіть не заглядають в гаманець і відразу несуть його представникам місцевої «влади» (про тест на «Куражі»).

Тегі: гаманці, Українці, експеримент
НОВИНИ ТА ОБ'ЯВИ
Коменатрів: 0
avatar

Інші новини Житомир: