Сьогодні: Пт, 29-03-2024    15:13:13
Житомир » Новини » Економіка » 2020 » Ноябрь » 4 » 15:27:33 оновлено: 16:10:54

«Слуги» не змогли відстрочити введення касових апаратів для ФОП

04-11-2020, 16:10:54 609 Коментарі 0 Читать на русском

«Слуги» не змогли відстрочити введення касових апаратів для ФОП
Верховна Рада не змогла відстрочити введення касових апаратів для фізичних осіб підприємців. Парламентарям для цього забракло голосів.

Законопроєкт №4313 за основу підтримали лише 212 нардепів, тоді як необхідно 226 голосів за. Про це повідомляє 24 канал.

Водночас 254 депутати підтримали направлення законопроєкту на повторне перше читання. Законопроєкт передбачав відтермінування запровадження касових апаратів до 1 січня 2022 року. 
 

Що відомо про законопроєкт

 
  • У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який передбачає відтермінування обов'язкового використання касових апаратів для ФОПів.
  • Автором вказаний голова Ради, нардеп від "Слуги народу" Дмитро Разумков. У співавторах – низка нардепів "Слуги народу".
  • У документі йдеться, що через коронавірусну кризу особливо важкі наслідки несе малий та середній бізнес.

Зауважимо, що раніше передбачалося, що з 1 січня 2021 року використання РРО для певних видів діяльності ІІ – IV груп ФОПів стане обов’язковим.
 

Як в Україні вводять касові апарати


Касові апарати в Україні планують вводити у три етапи: перший етап вже триває з 1 серпня. Наступні заплановані на 2021 рік, але їх можуть перенести на 2022 рік.

Перший етап

З 1 серпня підприємці могли добровільно почати використовувати РРО як класичні (фізичні), так і програмні (електронні). Крім того, продавці підакцизних товарів (алкоголь, тютюн, пальне) тепер повинні зазначати у чеку РРО поряд з найменуванням товарів коди товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД.

Другий етап

З 1 січня 2021 року підприємці з доходом в понад 1 мільйон гривень у рік зобов’язані були почати використовувати РРО, а підприємці з "груп ризику" повинні це робити незалежно від розміру їхнього доходу. Проте другий етап можуть перенести на 1 січня 2022 року.

До груп ризику відносяться:
 
  • інтернет-магазини;
  • кур'єрські служби;
  • реалізатори складної побутової техніки та електроніки (на яку видається гарантія);
  • продавці ювелірних виробів, запчастин, вживаних товарів;
  • ресторани, кафе;
  • туристичні агенції, готелі, сервіси з бронювання.

Третій етап

На третьому етапі всі платники єдиного податку II, III та IV групи ФОП повинні використовувати касові апарати. За чинним законом цей етап повинен розпочатися 1 квітня 2021 року. Якщо законопроєкт про відтермінування приймуть, то для всіх підприємців, крім першої групи ФОП, касові апарати стануть обов’язковими не раніше 1 квітня 2022 року.

Кого не стосуються касові апарати

У Міністерстві фінансів розвінчують міф, що "тепер і від бабусі на ринку вимагатимуть чек". Підприємці, які торгують товарами на ринку за готівкові кошти не зобов’язані встановлювати РРО.

Тегі: касові апарати, ФОП, Верховна Рада
НОВИНИ ТА ОБ'ЯВИ
Коменатрів: 0
avatar

Інші новини Житомир: