Сьогодні: Пт, 29-03-2024    08:37:47
Житомир » Новини » Армія » 2021 » Август » 30 » 07:59:50

Помер Герой України – житомирянин Олександр Петраківський. 7 років тому він врятував цілу колону армійців

30-08-2021, 07:59:50 1018 Коментарі 0 Читать на русском

Помер Герой України – житомирянин Олександр Петраківський. 7 років тому він врятував цілу колону армійців
29 серпня 2021 року помер Герой України, воїн ССО України, житомирянин Олександр Петраківський. Влітку 2014 року він ціною власного здоров’я врятував цілу колону армійців під Луганськом. Про це повідомляє Командування Сил спеціальних операцій ЗС України.
 

"20 липня 2014 року його загін дав бій бойовикам, а заразом і можливість цілій колоні українських вояків пройти без втрат. Потрібно було забезпечити проходження колони техніки Збройних Сил та сил 24-го окремого штурмового батальйону “Айдар” до аеропорту Луганська.

Вороги обстріляли позиції українських військовослужбовців з мінометів. У бою один з бійців загубив шолом. Побачивши це, капітан Олександр Петраківський віддав підлеглому свій кевларовий шолом, чим врятував йому життя. Після бою солдат виявив на шоломі сім вм’ятин від осколків і тихо сказав: “Якби не командирський шолом, то не залишився б живий…”. Між тим, за кілька хвилин після того, як офіцер віддав свій шолом розвіднику, йому в голову влучив осколок міни", – інформує Командування.


Попри важке поранення, Олександр Петраківський виносив з-під обстрілу поранених бійців і продовжував керувати підрозділом. Колона скористалась боєм і без втрат прорвалася крізь засідку ворога.

За це указом президента України від 4 грудня 2014 року № 918/2014 офіцер був відзначений найвищою нагородою – званням "Герой України".

Після поранення в голову, Олександр впав у кому. Але завдяки діям лікарів згодом став на ноги. За сім років боєць пережив десятки важких операцій, тяжку і тривалу реабілітацію. Підполковникові Олександру Петраківському було 33 роки.

Тегі: війна, смерть, герой України, боєць
НОВИНИ ТА ОБ'ЯВИ
Коменатрів: 0
avatar

Інші новини Житомир: