Сьогодні: Чт, 28-03-2024    20:47:24
Житомир » Новини » Суспільство » 2022 » Январь » 14 » 09:15:27

МОЗ: пластикові «маски», які використовують у сфері обслуговування, не захищають від COVID-19

14-01-2022, 09:15:27 395 Коментарі 0 Читать на русском

МОЗ: пластикові «маски», які використовують у сфері обслуговування, не захищають від COVID-19
Пластикові прозорі маски, які тривалий час використовують працівники сфери обслуговування, кафе, ресторанів, готелів, не є засобом індивідуального захисту і не захищають від інфікування.

Про це в Facebook повідомило Міністерство охорони здоров'я України.
 

«Насправді нічого спільного із засобом індивідуального захисту такі предмети не мають. Про пластикові прозорі "маски" не згадується в жодному документі, що регулює протиепідемічні правила. Фактично, люди, які використовують такі пластикові "маски", не мають жодного ефективного засобу індивідуального захисту. Це пов’язано з тим, що такі засоби не щільно прилягають до обличчя, а, відповідно, не захищають від інфікування інших та не убезпечують від зараження того, хто носить такі "маски"», – повідомляє МОЗ.


Міністерство закликає працівників сфери обслуговування використовувати захисні медичні маски чи респіратори, які повністю закривають ніс та рот.
 

Звідки з’явилися прозорі маски


До пандемії пластикові прозорі маски активно використовували працівники beauty-індустрії, стоматологи і косметологи під час роботи, каже пресслужба інтернет-магазину Zakaz4salon, який продає такі маски вже більше 5 років. Так до рота не потрапляють засоби, з якими вони працюють, наприклад, порошок для стоматологічної чистки. 

За інформацією Forbes.ua, пластикові маски за кордоном продаються також для кухарів, тату-майстрів, візажистів, ресторанів і салонів краси. Однак в описі товарів на Walmart чи Amazon інформації, що їх можна використовувати в медичних цілях, немає.
 

Що загрожує бізнесу


Заява МОЗ – це пост у Facebook. Міністерство не підготувало наказ чи заклик внести зміни в закони. Кабмін також не уточнив, чи будуть штрафувати за пластикові маски. 

У постанові Кабміну №1236 від грудня 2020 року маска – це «засіб індивідуального захисту», якщо вона прикриває ніс і рот. Власноруч виготовлені маски, наприклад, із марлі – також рахуються. За логікою, пластикові маски також законні, каже Тетяна Бережна, радниця юридичної фірми «Василь Кисіль і Партнери». За її словами, поки МОЗ не видасть окремий наказ, яким заборонятиме такі маски, вони законні.

Якщо людина не носить маску у публічному місці – їй можуть виписати штраф до 255 грн; в ресторані – 17 000–34 000 грн, а бізнес повинен заплатити 34 000–170 000 грн. У вересні-жовтні за відсутність масок поліція оштрафувала бізнес на близько 40 000 грн.

Тегі: маски, МОЗ, коронавірус
НОВИНИ ТА ОБ'ЯВИ
Коменатрів: 0
avatar

Інші новини Житомир: