Сьогодні: Пт, 26-04-2024    00:46:46
Житомир » Новини » Суспільство » 2022 » Январь » 24 » 08:33:26

Нова хвиля «замінувань» і святкування Дня Соборності: дайджест новин за 22-23 січня

24-01-2022, 08:33:26 384 Коментарі 0 Читать на русском

Нова хвиля «замінувань» і святкування Дня Соборності: дайджест новин за 22-23 січня
Святкування Дня Соборності України та хвиля "замінувань" – добірка подій, які сталися протягом вихідних.

Дайджест на "Журналі Житомира" публікується в перший робочий день тижня.
 

День Соборності


22 січня українці святкували 103-річчя Соборності України. З нагоди свята у Житомирі вшанували пам'ять українських державних діячів. 

Представники влади поклали квіти до меморіальної дошки Михайлу Грушевському, могили Миколи Сціборського та Омеляна Сеника та до пам'ятника Олегу Ольжичу.




 

Фото: ЖМР


На кордоні Житомирської та Рівненської областей жителі утворили символічний "ланцюг єдності" та розгорнули синьо-жовтий прапор України завдовжки 80 метрів.

Фото: Рівненська ОДА
 

Замінування ТРЦ, садочків і лікарень


22 січня поліція отримала повідомлення про замінування у Житомирі торговельних центрів та аеропорту. 

Поліцейські провели евакуацію з будівель, а вибухотехніки перевірили приміщення. Жодних вибухонебезпечних предметів чи речовин не виявили.

23 січня хвиля "замінувань" продовжилась. До торговельних центрів додалися лікарні та садочки.

Під час обстеження будівель вибухові пристрої не було знайдено.

Фото: соцмережа
 

Реакція СБУ


Служба безпеки України заявила, що спецслужби РФ активно використовують псевдомінування об’єктів соціальної сфери та критичної інфраструктури, як один із елементів гібридної війни для посилення тиску на Україну.

"Мета спецслужб країни-агресора очевидна – створити умови додаткового тиску на Україну, посіяти тривогу та паніку в суспільстві. На жаль, такі інформаційно-психологічні спеціальні операції – реалії сучасних гібридних воєн, і ми маємо чітко це усвідомлювати", – інформує СБУ.

За попередньою інформацією, до поширення хвилі псевдомінувань залучають громадян України. Більшість з повідомлень надіслано окупованих територій та з пострадянських країн.
 

"Зловмисники намагаються надсилати повідомлення з використанням програмного забезпечення, яке, на їх думку, забезпечує їм анонімність. Разом з цим, вжитими заходами встановлено, що більшість повідомлень надіслано користувачами інтернету, які перебувають на території суміжних пострадянських країн або на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей. Оперативне відслідковування каналів надходження неправдивої інформації відбувається в рамках проектів міжнародної допомоги разом з іноземними партнерами у тому числі", – додали в спецслужбі.

 

Тегі: Дайджест, замінування
НОВИНИ ТА ОБ'ЯВИ
Коменатрів: 0
avatar

Інші новини Житомир: