Сьогодні: Сб, 20-04-2024    07:00:22
Житомир » Новини » Житомирська область » 2022 » Январь » 26 » 16:37:19

Зруйнована екосистема та підтоплені землі: в Житомирській області припинили незаконний промисловий видобуток бурштину. ФОТО

26-01-2022, 16:37:19 356 Коментарі 0 Читать на русском

Зруйнована екосистема та підтоплені землі: в Житомирській області припинили незаконний промисловий видобуток бурштину. ФОТО
На Житомирщині припинили незаконний промисловий видобуток бурштину. Як повідомляє СБУ, "сонячне каміння" добувала столична компанія. Вона мала спеціальний дозвіл на користування бурштиноносними надрами. Проте комерсанти порушили умови дозволу, зруйнували екосистему та підтопили с/г землі у Коростенському районі. А частину видобутого бурштину експортували за кордон.

Про це 26 січня повідомив пресцентр СБ України в Житомирській області.

За даними слідства, навесні минулого року столична комерційна структура придбала за 1,111 млн грн спеціальний дозвіл на користування бурштиноносними надрами на 5 років. Предмет дозволу – ділянка площею 8,6 га у Коростенському районі Житомирщини.

Як пояснили в СБУ, упродовж першого року дії дозволу передбачено проведення виключно дослідно-промислової розробки родовища для оцінки кількості та якості запасів корисної копалини. На цьому етапі дозволено видобувати не більше 5% від попередньо оцінених запасів. Для цього родовища це – менше 700 кілограмів бурштину-сирцю за рік. Натомість комерсанти одразу ж після придбання дозволу орендували спеціальну важку техніку та навесні 2021 розпочали на території родовища повноцінний промисловий видобуток бурштину.


 

"За оцінками Державної екологічної інспекції, у результаті таких дій земельна ділянка зазнала незворотних порушень і нині є непридатною до використання за цільовим призначенням. Несанкціонований відбір води із місцевої мережі меліоративних каналів спричинив суттєве порушення її функціонування. Результатом скиду так званих "зворотних" стало затоплення ними земель сільськогосподарського призначення", – інформує спецслужба.


Суму збитків, завданих екології, встановлює ініційована СБУ експертиза. На підприємствах та за адресами мешкання організаторів провели обшуки.

"Вилучено десятки кілограмів незаконно видобутого бурштину-сирцю (у тому числі відбірного), розфасованого залежно від фракції, попередньо оціненого у понад 2,5 млн грн; оригінали підробленої та виготовленої "для внутрішнього користування" маркшейдерської документації; печатки підприємств-учасників оборудки; понад 200 тис. грн, ймовірно отриманих від незаконної діяльності", – говорять в СБУ.

За оперативною інформацією, частину видобутого сонячного каменю ділки вже експортували за кордон. У межах кримінального провадження триває досудове розслідування.











Фото: СБУ

Тегі: СБУ, бурштин, Житомирська область
НОВИНИ ТА ОБ'ЯВИ
Коменатрів: 0
avatar

Інші новини Житомир: