Сьогодні: Пт, 29-03-2024    00:40:54
Житомир » Новини » Житомирська область » 2022 » Январь » 28 » 15:04:37 оновлено: 15:04:23

Медиків потрібно підтримувати, а не переводити на півставки та скорочувати, – «УДАР Віталія Кличка»   ПОЛІТИКА  

28-01-2022, 15:04:23 167 Коментарі 0 Читать на русском

Медиків потрібно підтримувати, а не переводити на півставки та скорочувати, – «УДАР Віталія Кличка»

«УДАР Віталія Кличка» закликає владу реально підтримати медицину напередодні нової хвилі епідемії COVID-19 та зупинити відтік лікарів. Належний рівень фінансування медицини – це питання національної безпеки країни, йдеться в заяві, яку розміщено на сайті «УДАРу».

«Обіцяне владою підвищення зарплат для медичних працівників перетворюється на фікцію. Попри те, що мінімальні зарплати медиків з нового року зросли, їх почали змушувати переходити на 0,5 чи 0,75 ставки. При цьому обсяг роботи не зменшився, а через нову хвилю пандемії навіть збільшується. На жаль, йдеться не про поодинокі випадки, а про тенденцію», - наголошується в заяві.

В «УДАРі» зазначають, що епідемія ковіду стала критичним випробуванням для медичної системи. Незавершеність медичної реформи в Україні та недостатнє фінансування галузі призвели до значного відтоку висококваліфікованих медичних кадрів. А нинішня ситуація з фіктивним збільшенням зарплат медиків може призвести до ще більшого відтоку медичних працівників, і це стане критичним для всієї системи охорони здоров’я.

«УДАР Віталія Кличка» пов’язує фіктивне збільшення зарплат медикам з тим, що охорона здоров’я досі залишається недофінансованою.

«В бюджеті на 2022 рік на охорону здоров’я виділено лише близько 3,5% ВВП. Хоча Закон України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» вимагає фінансування галузі на рівні не менше 5% ВВП. А ВООЗ рекомендує щорічно передбачати на медицину щонайменше 7% ВВП. Недофінансування медичної галузі ставить під загрозу життя людей та відкладає на невизначений час завершення медичної реформи, що є неприпустимим», - йдеться в заяві.

«УДАР» ще минулого року запропонував антикризовий план подолання наслідків епідемії коронавірусу, який дозволить не лише ефективно боротися з епідемією, а комплексно вдосконалити медичну систему та зупинити відтік кадрів, підкреслюють в партії. Зокрема, експерти "УДАРу" рекомендують остаточно врегулювати механізм оперативного перепрофілювання відомчих лікарень в ковід-диспансери, реально підтримати медиків, збільшивши доплати, запровадити ефективний контроль над виробництвами кисню як за об’єктами стратегічного значення та невідкладно завершити реформу медичної системи на вторинній і третинній ланці. 

Пресслужба партії «УДАР Віталія Кличка»

НОВИНИ ТА ОБ'ЯВИ
Коменатрів: 0
avatar

Інші новини Житомир: