Сьогодні: Пт, 29-03-2024    07:38:53
Житомир » Новини » Суспільство » 2022 » Февраль » 18 » 17:41:54

У «ДНР» та «ЛНР» оголосили про евакуацію населення до Росії: що відомо

18-02-2022, 17:41:54 641 Коментарі 0 Читать на русском

У «ДНР» та «ЛНР» оголосили про евакуацію населення до Росії: що відомо
Ватажки так званих "ЛДНР" 18 лютого заявили, що мешканців непідконтрольних владі України регіонів Донецької та Луганської області почнуть вивозити на територію Росії. 

"З 18 лютого організовано масовий централізований виїзд населення до Російської Федерації. Насамперед евакуації підлягають жінки, діти та люди похилого віку", - заявив ватажок так званої "ДНР" Денис Пушилін.

Причиною рішення про евакуацію він назвав "наступну операцію" Збройних сил України на окуповану частину Донбасу.

Слідом за так званою "ДНР" оголосив про евакуацію ватажок непідконтрольних українській владі регіонів Луганської області Леонід Пасічник.
 

"З метою недопущення жертв серед мирного населення закликаю жителів "республіки", які не мають мобілізаційних розпоряджень, а також не задіяні в життєзабезпеченні соціальної та цивільної інфраструктури, у найкоротші терміни виїхати на територію Російської Федерації", - сказав Пасічник.


За його словами, Росія готова забезпечити прийом і розміщення на своїй території людей з непідконтрольної території України.

Пасічник закликав усіх чоловіків в ОРЛО, здатних тримати в руках зброю, - "встати на захист своєї землі".
 

Реакція України


Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба спростував заяви бойовиків ОРДЛО про нібито "український наступ" на Донбас.
 

"Ми категорично спростовуємо повідомлення російської пропаганди щодо нібито наступальних операцій України чи будь-яких диверсій на хімічному виробництві. Україна не проводить та не планує жодних подібних дій на Донбасі. Ми цілковито віддані виключно дипломатичному врегулюванню", - заявив Кулеба.


Фото: Дмитро Кулеба / соцмережа


Радник голови МВС Антон Геращенко вважає, що після заяв ватажків "ЛДНР" про евакуацію населення ОРДЛО в Ростовську область Україні варто готуватися до ще більш масштабних обстрілів та інших провокацій з боку РФ.
 

"Заяви лідерів терористичних організацій „Л/ДНР“ Пушиліна та Пасічника це, як на мене, остаточна агонія Мінських угод. Про які вибори на окупованих територіях може йтися, якщо вони нахабно брешуть своїм заручникам, про неіснуючий наступ ЗСУ. Зважаючи на все, готуються масштабні провокації зі ще більш масованим обстрілом української території", - вважає Геращенко.


Схожу думку має ексзаступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Юрій Гримчак.
 

"Наскільки я розумію, провокація розпочалася у четвер (17 лютого. – Ред.) масовим обстрілом уздовж усієї лінії розмежування. Причому, обстріли велися по цивільних об’єктах, досить часто вони велися з цивільної забудови, де у нас діє заборона на відкриття вогню у відповідь. Але була надія на відповідь наших військ", – зауважив він.


Фото: Обстріли в Станиці Луганській


Гримчак повідомив, що майже одразу після обстрілів російські пропагандистські телеканали почали звинувачувати в них Україну. Вони навіть знайшли якийсь "план" широкомасштабного наступу ЗСУ на Донбасі.

"Мені здається, що ця команда на евакуацію – це саме підготовка до масштабної провокації або до наступу", - припустив Гримчак.
 

Евакуація з Донецька


В Донецьку запрацювала сирена цивільної оборони. У місцевих пабліках почали розповсюджувати листівки з інструкціями з евакуації. 

Біля банкоматів збираються величезні черги. Повідомляється, що перші автобуси з евакуйованими громадянами виїдуть вже сьогодні о 19:00.

Фото: Telegram Катарсис
 
Головне фото: Alexander Ermochenko / Reuters

Тегі: окуповані території, евакуація, донбас
НОВИНИ ТА ОБ'ЯВИ
Коменатрів: 0
avatar

Інші новини Житомир: