Сьогодні: Чт, 28-03-2024    14:16:51
Житомир » Новини » Житомир » 2008 » Август » 4 » 14:18:17

В Житомирі водовідведення - найдорожче в Україні?

04-08-2008, 14:18:17 1939 Коментарі 0 Читать на русском

В Житомирі водовідведення - найдорожче в Україні?
За один кубічний метр водовідведення ми платимо 1 гривню 99 копійок. Навіть не замислюємося, скільки ж за це платять в інших областях. Але упевнені, що не менше.
 
Так і я вважав, поки не зустрів Василя Срібнюка, начальника управління Федерації профспілок області з питань соціального, економічного і правового захисту трудящих. Він показав мені документ, що прийшов із столиці: «Про моніторинг тарифів на житлово-комунальні послуги на 1 квартал 2008 року». Василь Григорович звернув мою увагу на лист доповнення: «Дані про тарифи на послуги водовідведення за 1 квартал 2008 року». І, признаюся, мене здивувало, що житель Києва за 1 куб.м водовідведення платить не 1,99, як житомиряни, а 0,54 копійки, вінничанин – 0,62, волинчанин – 0,99, житель Дніпропетровська і області – 0,95, Донецька – 0,42, Харкова – 0,45, Хмельницького – 1,20, Полтави – 1,10, Рівно – 1, 09 і так далі. Найбільш близький до нас Тернопіль – 1,63.
 
Я хотів заперечити Василю Григоровичу, що в Житомирі висока субівартість послуги. Але виявилось, в порівнянні з іншими, – середня: 1 гривня 34 копійки.
- Якщо в інших областях частина витрат відшкодовується з бюджету, то в Житомирі, Тернополі, як і в Черкасах (тариф - 0,96), Запоріжжі (1,36), Криму (0,66), - стовідсоткове відшкодування за рахунок населення.
 
- Давайте для порівняння візьмемо ту ж Тернопільську область, - сказав мій співбесідник. - У них субівартість майже, як і у нас, – 1,32. Але при різниці собівартості в дві копійки тернопільчани затвердили тариф для населення в сумі 1 гривня 63 копійки. А ось в Житомирі чомусь «економічно обгрунтували» і затвердили тариф в 1 грн. 99 копійок. Іншими словами, тернопільчане платять 31 копійку понад собівартість, а житомиряни 65 копійок! Ще один «рекорд» по-житомирськи: у нас встановлена норма споживання гарячої і холодної води в квартирах без лічильника - 9,10 кубометра в місяць на одну людину. Тариф водовідведення - 18 грн. 11 коп. У Тернополі дещо менша норма споживання – 7,66, місячний тариф водовідведення на одну людину складає 7 гривень 92 копійки.
 
Після розмови з Василем Срібнюком я побував в управлінні комунального господарства міста, поспілкувався з економістами, які обгрунтовували ціни, а також в інспекції по цінах в Житомирській області, щоб отримати відповідь на питання: чому житомиряни по водовідведенню «рекордсмени» України? Мені сказали, що ціни економічно обгрунтовані, перевірені і введені правильно. І додали – чекайте нового підвищення, зараз все піднімається в ціні.
 
Я знову зустрівся з начальником управління ФПО Василем Срібнюком, щоб він назвав причини житомирського «рекорду». І ось що він сказав: «За програмою розвитку комунального господарства країни уряд на цей рік виділив до 10 мільярдів гривень. Чому ж в Житомирі не розвиваються мережі, чому у нас втрати гарячої води доходять до п'ятдесяти відсотків? І що робиться, щоб цього не було? Дуже легко вирішити цю проблему підняттям тарифів і більше нічого не робити. Потрібні технічні, інженерні рішення, що зберігають технології, які перекриють величезні втрати енергоносіїв, що і робиться в інших областях. А ось в Житомирі в цьому відношенні нічого не робиться. І тому тарифи, як і обіцяють, будуть рости. А виділені урядом і невикористані засоби в кінці року будуть повернені».
 
Влад Башинський газета "НОВОСТИ ПО-ЖИТОМИРСКИ"
НОВИНИ ТА ОБ'ЯВИ
Коменатрів: 0
avatar

Інші новини Житомир: