Сьогодні: Ср, 24-04-2024    04:09:18
Житомир » Новини » Житомир » 2008 » Май » 21 » 20:04:01

Дослідники: підземелля в Житомирі мають три поверхи

21-05-2008, 20:04:01 3076 Коментарі 0 Читать на русском

Історія міста Житомира цікава й насичена величезною кількістю легенд та загадок.

Минулого року довелось спостерігати, як біля Житомирського обласного музично-драматичного театру імені Івана Кочерги утворилось невеличке провалля. Воно відкривало шлях до славнозвісних житомирських підземель.

Ми вирішили дізнатись, що ж все-таки ховається під стінами театру?

Наявність підземних ходів під заїждженим асфальтом житомирських вулиць – це не якась несподіванка і далеко не нове відкриття. Про те, що в районі театру час від часу утворюються зсуви та обвалля, читаємо ще в газеті «Радянська Житомирщина» за 13 січня 1988 року. Виявляється, в цьому місці колись було споруджено першу в Житомирі аптеку, яка мала величезні підземні склади!

Житомирськи історики говорять, що над аптечними складами колись висів напис: «Панам офіцерам, чиновникам, духовним особам надається особлива скидка». Цікаво те, що власником аптеки був Август Гейне, син якого, Кароль, був одним із перших українських драматургів, автором п’єси «Повернення запорожців з Трапезунда», пише Катерина Бистрицька, газета "Універсум".

Житомирські підземелля мають три поверхи. Дослідники кажуть, що підземними ходами можна було пройти через усе місто: від Собору до схилів Тетерева!

На жаль, сьогодні призупинено розкопки підземель через те, що існує небезпека зсувів. Але краєзнавцями вже написана не одна праця, присвячена житомирським підземним ходам.

читайте також:
НОВИНИ ТА ОБ'ЯВИ
Коменатрів: 0
avatar

Інші новини Житомир: