Сьогодні: Пт, 19-04-2024    04:12:20
Житомир » Новини » Культура » 2008 » Июнь » 11 » 15:05:53

Житомирська влада пасивна у сфері популяризації всього українського

11-06-2008, 15:05:53 1954 Коментарі 0 Читать на русском

Житомирська влада пасивна у сфері популяризації всього українського
9 червня в Житомирі відбулося засідання громадської колегії при облдержадміністрації. Тема зібрання: „Реалізація мовної політики в Україні та на Житомирщині”.

На думку більшості представників наукової, творчої та владної еліти Житомирської області, які взяли участь в громадській дискусії з мовної проблематики, в Україні, в тому числі й на Житомирщині, політика з упровадження державності української мови є безсистемною; в суспільстві не формується авторитет та престижність українського слова, не прищеплюється прагнення вивчати та розмовляти українською мовою, послуговуватися нею в сфері бізнесу, науки, в побуті, бажання долучатися до української культури.

Члени громадської колегії вказували на пасивність влади у сфері популяризації всього українського, наголошували на послабленні контролю з боку органів влади та громади за наповненням інтелектуально-інформаційного ринку області, насамперед за якістю поширення в регіоні друкованої продукції: соціально значимих книжок українською мовою, друкованих ЗМІ, а також радіо- та телепрограм.

„Силоміць примусити людину розмовляти тією чи іншою мовою, в тому числі й українською, - безперспективна справа. Потрібно спільними зусиллями держави, громади, родини в кожному куточку області створити належні умови для того, щоб людина природнім шляхом обирала собі мову для спілкування, змалку прищеплювати любов та повагу до своєї землі, рідної мови та культури”, - підкреслив у своєму виступі заступник голови облдержадміністрації Микола Черненко. Він закликав представників органів влади та громадських інституцій активізувати спільні дії, спрямовані на пропаганду української культури й, особливо, мови.

Громадська колегія рекомендувала облдержадміністрації:
  • ефективніше сприяти в організації курсів для вивчення української мови;
  • порушити клопотання перед Міністерством культури і туризму України щодо поповнення фондів бібліотек виданнями українською мовою;
  • посилити контроль за якістю вивісок, візуальної реклами в громадських місцях населених пунктів області.

НОВИНИ ТА ОБ'ЯВИ
Коменатрів: 0
avatar

Інші новини Житомир: