Сьогодні: Пт, 29-03-2024    02:27:33
Житомир » Новини » Політика » 2008 » Июнь » 17 » 11:24:36

Житомирска облрада - Бородіно для Француза

17-06-2008, 11:24:36 1961 Коментарі 0 Читать на русском

Житомирска облрада - Бородіно для Француза

Діяльність Житомирської облради являє собою дзеркальне відображення подій, що відбуваються у вищих ешелонах влади. Протистояння, інтриги, зрада, в основі чого – боротьба за особисті інтереси, ось характерні риси її роботи, пише Артем Фляжников, головний редактор газети "20 хвилин".

Здавалося, що після зміни голови ради в лютому політична ситуація в ній поступово стабілізувалася. Проте це було лише затишшям перед бурею, яка може вибухнути незабаром. Що ж спровокувало новий виток конфронтації?
 
Як відомо, рік тому колишній губернатор Жебрівській, посварившись зі своїм колишнім соратником по «помаранчевій боротьбі» 2005 року І. Синявською, хотів позбавити депутатства її та ще четверо чоловік. Провівши, як він вважав, міжпартійну конференцію обласного виборчого блоку «Наша Україна», Жебрівській добився ухвалення на ній необхідного рішення. Але вийшла промашка – представник тервиборчкому зафіксував відсутність на конференції представників ХДС.
 
Синявськая подала позов до суду, який підтвердив факт неправомочності тих зборів, а значить, вона не могла бути позбавлена депутатського мандату. Потім це ж підтвердив і Аппеляційний суд. А 30 травня Верховний Суд взагалі поставив в цій справі крапку.
 
Підсумок – Ірина Синявськая і ще чотири «колишні» депутати знову поновили колишній статус. І це кардинально змінило ситуацію в обласній раді, оскільки знов виникло питання про легітимність голови і декількох депутатів.
5 червня 33 депутати облради подали в канцелярію лист про скликання позачергової сесії, на якій, зокрема, пропонують розглянути і питання про дострокове складання Синявською повноважень голови. Цю вимогу підписали 14 депутатів від ПР, 12 – БЛ, 5 – КПУ, 1 – СПУ і один «нашоукраїнець». Цей документ публічно підтримала і сама Синявська:
 
- Я звернулася до депутатів з пропозицією дострокового складання моїх повноважень голови облради. Я усвідомлюю, що іншого шляху виходу з цієї кризи немає. Є і особисті мотиви – майже п'ять місяців я не отримую ні зарплати, ні трудової книжки. Бізнесу у мене немає, тому мені необхідно працювати.
 
Ситуацію в облраді загострило і рішення Конституційного Суду щодо норм імперативного мандата. Так в інтерв'ю одному з інтернет-видань Я. Долгіх сказав, що дев'ять депутатів від БЮТ, щодо  яких був застосований імперативний мандат, тепер знову стали легітимними. Він же підтвердив припущення, що 18 депутатів-нашоукраїнців можуть бути позбавлені депутатства.
 
Одночасно із створенням в Житомирі нової провладної сили - обласній організації партії Єдиний Центр, куди увійшли губернатор Юрій Забела і мер Житомира Вера Шелудченко, відразу пішли розмови про заміну В. Француза на посту голови облради. Та і останні події провокують питання – а чи легітимний він?
Може бути йому була відведена роль Мавра в протистоянні з Синявськой? І якщо ЕЦ створений з метою боротьби з БЮТ (представником якого є Француз) за електорат на майбутніх президентських виборах, то його дійсно можуть «засунути». Та і постійні розмови про розпад «демократичної» і створення «широкої» коаліції теж не вносять ясності до розстановки сил.
 
Поки ясне одне – йде жорстка «підкилимова» боротьба за перемогу на майбутній сесії облради 26 червня і засідання буде дуже «гарячим». Адже потрібно буде вирішити декілька кардинальних питань.
 
По-перше, хто ж з депутатів легітимний? По-друге, позбавляти повноважень Синявськую або і далі вдавати, що вона знята? Виходячи з цього виникне і третє питання: а чи легітимний Француз на посаді «спікера»?
 
Єдине, що поки точно можна констатувати, так це те, що боротьба за президентське крісло почалася. І якщо так гостро на початку, то що буде в кінці?
НОВИНИ ТА ОБ'ЯВИ
Коменатрів: 0
avatar

Інші новини Житомир: