Сьогодні: Пт, 19-04-2024    22:55:55
Житомир » Новини » Культура » 2008 » Июнь » 26 » 11:17:52

Пам'ятник Леніну в Житомирі демонтувати не будуть - Сюравчик

26-06-2008, 11:17:52 2475 Коментарі 0 Читать на русском

Пам'ятник Леніну в Житомирі демонтувати не будуть - Сюравчик
Двадцять один пам'ятник Леніну вже демонтовано і звільнили свої почесні п'єдестали, – така картина по Житомирській області.

Масово Ільїчи полетіли не просто так – в області проводяться заходи щодо демонтажу пам'ятників, присвячених особам, причетним до організації Голодомору 1932–1933 років в Україні і політичних репресій за часів тоталітарного режиму.

Вітер змін також торкнеться вулиць, площ, провулків, проспектів, парків і скверів Житомирської області, назви яких пов'язані з радянськими вождями.

А що ж буде з місцевим пам'ятником вождя пролетаріату? Чи встоїть він на Соборній площі в такий нелегкий час для його побратимів з провінції?

Це питання газета «20 хвилин» адресувала міським властям.

– Думаю, ніхто пам'ятник Леніну в Житомирі демонтувати не стане, – говорить
Микола Сюравчик, начальник управління по зв'язках з громадськістю міськради. – Розумієте, ця скульптура має високохудожній статус, яка стоїть в державному реєстрі пам'ятників.

Тому, якщо житомирська влада і поставила б питання про демонтаж цього пам'ятника, то просто так цього зробити не вдалося б. Для цього потрібний дозвіл, напевно, мало не Кабінету Міністрів. І ніхто заради якоїсь «компанейщини» його рушити не буде. Не тому, що це Ленін і якісь політичні пристрасті, а тому, що – це дійсно художній витвір, скульптура, яка має культурну цінність.

Нагадаємо, що ще в 1437 населених пунктах Житомирської області залишилися топонімічні назви, присвячені діячам комуністичного режиму. Зокрема – 310 вулиць і провулків Леніна, також 93 пам'ятники і бюсти Іллічу.


Варто відзначити, що міністр культури і туризму України Василь Вовкун пропонує виділити в Чорнобильській зоні територію під музей, куди можна звезти всі пам'ятники, присвячені тоталітарному режиму. – Більше всього таких монументів, пам'ятних дощок або стел нараховується в Хмельницькій області – більше 300, близько 100 – в Черкаській, – підкреслив міністр. – В п'яти областях на Західній Україні, такі пам'ятники вже повністю демонтовані.

ІСТОРІЯ: Перший пам'ятник Леніну з'явився в Житомирі в 1922 році. на честь п'ятої річниці великої Жовтневої революції, біля Палацу праці (зараз центральний корпус Агроуніверситета). Сам бюст був виконаний з бронзи, для отримання якої свої гільзи і стару зброю віддали бійці загону Щорса. на центральній площі міста Ілліч виник в 1926 році. в ході боїв за Житомир в 1941 році пам'ятник Леніну був зруйнований. відновили його через шість років. А ім'я Леніна площі повернули в 1954 році (донині – площа Рози Люксембург). Проіснував він до 1990 року. При реконструкції площі, в 1964 році, напроти будівлі обкому був зведений новий пам'ятник Леніну. Робота скульпторів Воронського, Олійника і архітектора Грінченко.


Валерій Прокопчук, громадський діяч: - Цей Ленін – хороший граніт, і при демонтажі комусь він потрапить на дачу, його можуть продати. І комусь з місцевих чиновників він буде нормальний в кишені «стояти». А на це ніхто не звертає уваги. А що стосується самого Леніна, то завтра прийдуть комуністи, післязавтра ще хтось, потім Шевченка почнуть знімати. Вже пережили часи, коли при радянській владі рушили церкви, а зараз їх ставлять наново. Це історична пам'ятка, її краще реконструювати. Частина населення Житомира і області – прихильники того режиму, їх думку теж потрібно поважати.

Володимир Лукашевич, громадський діяч: - на місці Леніна потрібно зробити правильний ландшафтний дизайн. Змінити цей «совок» і посадити нормальну ялинку, - не треба буде до новорічних свят щороку рубати дерево. І площу потрібно змінити: зірвати цей асфальт, підняти «бруківку», відновити третю трамвайну лінію, яка колись там була. так робить справжня Європа. Сама назва дисгармоніює: Ленін і Соборна площа. я не за те, щоб його радикально знести, хай просто перенесутв інше місце. І не потрібний там ніякий пам'ятник, це площа Соборна і все.
НОВИНИ ТА ОБ'ЯВИ
Коменатрів: 0
avatar

Інші новини Житомир: