Сьогодні: Чт, 18-04-2024    22:10:10
Житомир » Новини » Суспільство » 2008 » Июль » 9 » 15:10:33

Житомирська мерія відповіла на критику ЗМІ

09-07-2008, 15:10:33 2457 Коментарі 0 Читать на русском

Житомирська мерія відповіла на критику ЗМІ

Мерія міста Житомира в особі начальника управління по зв'язках з громадськістю В.П. Шуста, звернулася до головного редактора газети "20 хвилин" Артема Фляжникова, з приводу анонімної публікації «Громадська рада: хто її обирав?».

Враховуючи той факт, що відмічена стаття не має автора, відповідальність за стиль і зміст статті повинна нести редакція газети в особі її головного редактора, тобто Вас особисто, мовиться в обігу.
 
На думку В. Шуста, стаття містить ряд відверто негативних суб'єктивно оцінених думок, які мають на меті дискредитувати суспільний орган, що визнаний і ефективно діє в багатьох українських містах.
 
У зв'язку з цим, чиновник пропонує Фляжникову, не забувати про Кодекс честі журналіста. І сподівається на аргументовану реакцію з боку житомирського видання.
 


Вельмишановний пане головний редакторе!

Звертаємось до Вас з приводу анонімної публікації «Громадська рада: хто її обирав?», розміщеній в № 26 (186) Вашої газети від 03 липня 2008 року. Враховуючи той факт, що зазначена стаття не має автора, відповідальність за стиль і зміст статті має нести редакція газети в особі її головного редактора, тобто Вас особисто.

Наголосимо, що стаття містить низку відверто негативних суб'єктивно-оціночних суджень, які мають на меті дискредитувати громадський орган, визнаний та ефективно діючий у багатьох українських містах.

Вам, як журналісту, а також як особі, що за Кодексом честі журналіста взяла на себе відповідальність об'єктивно висвітлювати події життя суспільства, мусимо роз'яснити наступне:

Щодо заголовка статті «Громадська рада: хто її обирав?»
  • Повідомляємо, що усі Громадські ради, в тому числі і при Житомирському міському голові, створені і діють на основі типового положення про Громадську раду при центральному, місцевому органі виконавчої влади (постанова Кабінету Міністрів України від 15 жовтня 2004 р. №1378).

Щодо «штучного створення» громадської ради:
  • Нагадуємо, що запрошення до обговорення проекту положення про Громадську раду при Житомирському міському голові попередньо друкувалося в газеті «Місто» №16 (586) від 17.04.08 і до його обговорення запрошувались усі зацікавлені представники громади. Тобто, Ви і Ваша газета мали можливість взяти активну участь у формуванні цього громадського органу, однак - не взяли...

Щодо анонсу до статті «25 чоловік будуть «виражати» думку 273 тисяч житомирян»
  • Що саме Вас дивує в цих пропорціях? Наприклад, 60 депутатів міської ради, що є представниками лише 7 політичних сил цілком законно представляють інтереси тих самих 273 тисяч житомирян.
  • 25 членів Громадської ради обирались за принципом галузевості й представляють інтереси усіх сфер життєдіяльності міста. Домінуюча їх більшість, у свою чергу, обиралась великими колективами - будь-то ректор чи голова певної спілки. Таким чином, абсолютно не доречно, не етично й упереджено нав'язувати житомирянам особисті безпідставні сумніви щодо представництва ради.

Щодо формулювання: «складається враження, що там просто підібрані «свої люди».
  • У кого складається таке враження, якщо стаття анонімна, у Вас? Отож, Ви нав'язуєте своє ставлення 273 тис. житомирянам, при цьому залишаючись в «кущах»? То хто ж маніпулює громадською думкою: міський голова, яка намагається об'єднати різногалузевих не політичних фахівців для обговорення важливих для міста проектів чи анонімна стаття відверто «замовного» характеру? Відповідь очевидна!

Щодо фрази «жодному рядовому вчителю, медику, журналісту чи дрібному підприємцю там місця не знайшлося»:
  • У Громадській раді при житомирському міському голові «рядових» житомирян, до яких Ви апелюєте, значно більше, ніж в будь-якому депутатському корпусі. Для цього варто уважно й неупереджено вивчити склад громадської ради.
  • До речі, за яким, зокрема, принципом, формувалась Громадська рада при редакції Вашої газети? Відомо, що до її складу з 21 особи увійшло аж два-три «рядових» житомирянина! Решта - 8 начальників управлінь, 4 чиновники високого обласного та міського рівня, декани та директори вищих навчальних закладів та установ. То де ж, пане Артеме, у Вашій раді представники, так званої справжньої громади, які «ледь зводять кінці з кінцями»?
  • 3 цього логічно випливає, що Ваша газета має користуватися порадами «освічених і заможних представників громади», а міський голова - не освічених?!

Щодо рекомендації для міської влади «йти в народ»:
  • Виходячи з вищесказаного - це побажання маєте адресувати собі. В Громадській раді при міському голові не має жодного чиновника! А Вам нагадаємо, що практику громадських слухань в місті ніхто не відміняв. Оголошення про громадські слухання систематично друкуються в газеті «Місто» та оголошуються на міському радіо і всі зацікавлені представники громади, так само, як і засоби масової інформації, можуть брати в них участь.

Щодо відвертої упередженості стилю статті:
  • Які саме висновки Громадської ради дозволили Вам озвучити Ваші гіпотетичні припущення щодо взаємовідносин між міським головою та членами ради, на кшталт «рука руку миє» або «вирішення власних питань представниками громади» тощо? Відповідь також очевидна - просто Ви знову нав'язуєте житомирянам своє власне упереджене ставлення, тобто дієте деструктивно.

Щодо відверто не шанобливого ставлення до членів ради:
  • На яких підставах Ви відмовляєте членам Громадської ради при міському голові в належності до громади міста, вживаючи термін «представники громадськості» в лапках? Кого тоді Ви маєте на увазі, коли вживаєте термін «громада»? Чи Ви насправді вважаєте громадою лише конкретну верству з червоними прапорами, зображену на фото до даної статті, з підписом «Громадську раду може уповноважувати сама громада»?!

Щодо абсолютно не етичного і не припустимого для об'єктивної журналістики висловлювання про функції й мотиви членства в Громадській раді релігійних діячів:
  • Ваше упереджене гіпотетичне припущення щодо «замолювання гріхів влади» та прозорі натяки на маніпульованість по суті єдиної, максимально незалежної верстви суспільства, є відвертою образою честі й гідності шанованих у місті та за його межами осіб, чия життєдіяльність не дає жодних підстав для подібних підозр. Такі формулювання не роблять честі жодній людині, тим паче - журналісту!

Таким чином, мусимо, на превеликий жаль, констатувати наступне:
  • редакція схвалила публікацію статті, яка є безпідставно упередженою до очевидно позитивних кроків міського голови, спрямованих на відкритість у прийнятті владних рішень та деструктивно орієнтованою щодо налагодження співпраці влади й громади;
  • безпідставно ображає честь і гідність представників територіальної громади міста - членів Громадської ради при міському голові;
  • відверто маніпулює свідомістю читачів і свідомо використовує спекулятивні технології впливу на громадську думку, що є неприпустимим для незалежного друкованого органу, яким декларує себе Ваша газета.
У зв'язку з цим, пропонуємо Вам, як головному редактору, формуючи читацький рейтинг газети, не забувати про Кодекс честі журналіста.

Щиро сподіваємося на аргументовану реакцію з боку Вашого видання.

З повагою, начальник управління по зв’язках з громадськістю
міської ради В.П. Шуст

НОВИНИ ТА ОБ'ЯВИ
Коменатрів: 0
avatar

Інші новини Житомир: