Сьогодні: Пн, 06-05-2024    16:17:23
Житомир » Новини » Суспільство » 2009 » Февраль » 9 » 17:24:43

Мисливці Житомирщини готуються до винищення лисиць. ФОТО

09-02-2009, 17:24:43 3170 Коментарі 2 Читать на русском

Мисливці із усієї Житомирської області готуються до облави на червоних лисиць. Їх кількість у декілька разів перевищує норму.

Як повідомили «Журналу Житомира» , це збільшує ймовірність контакту хижаків між собою та домашніми тваринами. Окрім сказу, лисиці переносять коросту, кліщів та так звану чумку.

Олег Кислицький, провідний мисливствознавець ДП “Бердичівський лісгосп”: “Останніми роками теплі зими провокують виникнення захворювання, в тому числі на сказ. У даному районі, Чуднівському і Любарському було декілька випадків в цьому році. Враховуючи, що в цей період проходить гон у лисиць, ми проводимо плановий відстріл”.

Через збільшення поголів'я, лисиці — часті гості навколишніх сіл. Вони навіть нападали на рибалок. За сім кілометрів звідси, у іншому угідді, в минулому році вполювали 11 вовків.

Дмитро Зотько, мешканець села В. Коровинці: “Заходять у село, курей крадуть, на лід виходять. Буває собаки за ними біжать, а вони повертаються і їх кусають”.

Полювати на лисиць мисливцям не вигідно. Шуби і шапки з їхнього хутра вже не в моді. Через це поголів'я з кожним роком росте. У Бердичівському районі чисельність скоротили під час сезонного полювання.

“У 93 році хутро цінилося, держзаготконтори працювали. Сьогодні цього немає. Якість хутра знизилася і ціни теж” - каже Олег Кислицький.

У цей час лисиця тримається в норах і очеретах. Викурити її звідти допомагають гончі собаки. Вони можуть переслідувати здобич до її повного знесилення. Чотириногі мають неперевершений нюх, відзначаються витривалістю, слухняністю і приязню до людей.

Анатолій Верхов, голова Президії осередку мисливського собаківництва в Житомирській області: “Це виведена порода сотню років назад, англо-російська. Вони полюють на лисиць і мають злобу до серйозного звіра. Є зграї, які полюють за вовком”.

“Музика гону” - так називають гавкіт собак, коли ті “чують” здобич. Мисливці в цей час чекають на визначених місцях, зручних для проходження звіра. Керуючись гавкотом, вони переймають хижака на дорозі і готуються до пострілу. Цього разу першу лисицю вполювали без рушниці: собаки загнали її до мисливців, тож їм залишилося лише зв'язати здобич. Трофей вирішили везти додому, передає ТРК ВІК.















НОВИНИ ТА ОБ'ЯВИ
Коменатрів: 0
avatar

Інші новини Житомир: