Сьогодні: Вс, 05-05-2024    22:06:03
Житомир » Новини » Суспільство » 2019 » Март » 26 » 18:10:27

2000 хворих за тиждень. Україну накрила нова хвиля захворюваності на кір

26-03-2019, 18:10:27 2311 Коментарі 0 Читать на русском

2000 хворих за тиждень. Україну накрила нова хвиля захворюваності на кір
За останній тиждень в Україні на кір захворіли понад дві тисячі осіб. При цьому зафіксовано чотири смерті. Це дані Міністерства охорони здоров'я України.

Як повідомляє Новое Время з посиланням на речника Центру громадського здоров’я МОЗ України Володимира Бірулю, наразі в усіх регіонах України є 1 млн 100 тисяч вакцин від кору, які громадяни можуть отримати безкоштовно.

За його словами, чотири особи, які загинули за останній тиждень, не мали щеплень. 
 

"Не було щеплення, тому організм, на жаль, не зміг подолати цю хворобу, і від ускладнень вони померли. Від початку року топ областей майже не змінився, тобто найбільше хворих зареєстровано в західних областях та місті Києві. Після проведення спецоперації у Львівський області вона втратила свої лідируючі позиції щодо прирісту хворих. Зараз найбільший приріст нових хворих фіксується у Хмельницькій області та у місті Києві. Якщо ви потрапляєте в амбулаторію, вам кажуть, що вакцини немає, звертайтеся до головного лікаря або за номерами телефона на сайті МОЗ", – зауважив Біруля.


Де найбільше нових випадків захворюваності


Сумарна кількість хворих на кір в Україні вище, ніж в інших країнах Європейського регіону. Найбільше українці хворіють в Хмельницькій, Львівській, Рівненській, Київській областях та Києві.

За оперативними даними центру громадського здоров’я МОЗ України, з 15 по 21 березня 2019 року на кір захворіли 2179 людей. Майже 55% з них – діти.

У лютому цього року на Львівщині Міністерство охорони здоров’я у співпраці зі Всесвітньою організацією охорони здоров’я та ЮНІСЕФ провели масову довакцинацію нещеплених школярів. Її організовували спеціальні мобільні бригади, які протягом двох тижнів їздили по школах регіону, щоб батьки не мусили самі йти до своїх лікарів. 

Після кількох тижнів падіння рівень захворюваності на кір в Україні почав знову зростати. За оперативними даними, з 15 по 21 березня найбільше нових випадків захворювань на кір зареєстровано у кількох областях. Зокрема у Хмельницькій області 207 хворих, з яких 112 дітей. У Львівській області 186 осіб, з яких 130 діти. У Київській області 177 хворих, з яких 99 дорослих. У Рівненській області зареєстровано 157 нових захворювань на кір. За останніми даними, у Києві зафіксовано 203 нові інфікації на кір, з яких 110 випадків – у дорослих. 

Наразі усі регіони забезпечено вакцинами проти кору, паротиту та краснухи виробництва Бельгії та США. У МОЗ наголошують, щеплення – єдиний надійний захист від кору, особливо якщо у вашому регіоні зафіксований спалах захворюваності.

Міністерство закордонних справ Литви радить подорожуючим в Україні робити щеплення від кору в зв'язку зі спалахом цього захворювання у нашій країні. Довгостроковий імунітет забезпечують тільки дві дози вакцини, зазначається на сайті МЗС.

За даними Литовського центру інфекційних захворювань, кілька випадків привезеного з України кору зафіксовані і в Литві. 
 

Кір поширився на нові регіони


Говорити про новий сплеск захворюваності на кір не варто, водночас хвороба справді поширилася на нові регіони, зауважив в коментарі Радіо НВ лікар-імунолог Федір Лапій.

За його словами, щоб вийти на рівень країн Європейського Союзу за кількістю хворих на кір потрібно передусім, щоб самі лікарні заохочували громадян вакцинуватись.
 

"Кір поширюється на інші області. Це, можливо, пов’язано з тим, що населення було не дуже насторожене щодо кору. А ті області, які вже мали високу настороженність щодо кору, почали активно вакцинувати населення, населення само пішло на вакцинацію. Як це, наприклад, є у Вінницькій або Львівській областях. Для того, щоб нам здобути колективний імунітет, нам знадобиться не один рік для відновлення захисту населення України", – наголосив Лапін.


В МОЗ повідомили – з 28 грудня 2018 року по 12 березня 2019 року на кір захворіли майже 33 тисячі осіб. Понад 18 тисяч – діти. Від ускладнень померли 14 людей. Усі вони не мали відповідних щеплень.

Житомирянам для вакцинації необхідно звернутися звернутися до "Центру первинної медико-санітарної допомоги" Житомирської міської ради.
НОВИНИ ТА ОБ'ЯВИ
Коменатрів: 0
avatar

Інші новини Житомир: