Сьогодні: Вс, 28-04-2024    16:37:50
Житомир » Новини » Політика » 2020 » Январь » 10 » 13:14:05 оновлено: 14:13:05

Український літак в Ірані могла збити ракета. ВІДЕО

10-01-2020, 14:13:05 638 Коментарі 0 Читать на русском

Український літак в Ірані могла збити ракета. ВІДЕО
Увечері в четвер, 9 січня, кілька світових лідерів заявили про високу ймовірність того, що пасажирський лайнер МАУ був збитий у Тегерані іранською ракетою або ракетами.

З посиланням на дані розвідки про це повідомили прем'єри Канади Джастін Трюдо та Великої Британії Борис Джонсон (пасажири з цих країн були серед загиблих), а також кілька впливових американських видань. Президент США Дональд Трамп заявив, що не виключає такої версії загибелі лайнера. Аналогічну заяву зробив і Володимир Зеленський.

Що відомо про можливий ракетний удар по українському літаку, через що загинули 176 осіб, в матеріалі видання «Новое Время».
 

Що відомо


Рейс PS 752 Тегеран — Київ міг бути збитий двома ракетами класу «земля-повітря», які випустила іранська сторона. Повідомляючи про цей факт, Джастін Трюдо послався на дані розвідки Канади та розвідок союзних їй країн. Його слова підтвердив Борис Джонсон: «На даний момент існує великий масив даних про те, що рейс був збитий іранською ракетою класу «земля-повітря», — повідомив британський прем'єр. 

Джерела британської The Guardian уточнюють, що ракети було дві.

І Трюдо, і Джонсон в своїх заявах згадали, що удар, швидше за все, був ненавмисним — український Boeing 737 став випадковою мішенню. Пізніше їхні дані підтвердив і прем'єр Австралії Скотт Моррісон, посилаючись на розвідку своєї країни.

Світові лідери не назвали тип ракетного комплексу, з якого були здійснені запуски. Однак раніше звучали припущення, що це міг бути ЗРК Тор — російський комплекс, який є на озброєнні ракетних військ Ірану.
 

Які є докази


9 січня відразу кілька американських ЗМІ оприлюднили відео, на якому ймовірно зображений момент попадання іранської ракети в борт літака МАУ. Через кілька секунд після цього моменту чути потужний вибух.
 


Відео, достовірність якого вдалося підтвердити The New York Times, було знято в Паранді, одному з передмість Тегерана. Саме в цьому районі розбився український літак, на борту якого знаходилися 167 пасажирів і 9 членів екіпажу.

Аналогічні геолокаційні дані відео підтвердили також розслідувачі з Bellingcat і Conflict Intelligence Team.

«Камеру спрямовано на північний схід — відповідно до напрямку траєкторії польоту рейсу PS752», — вказують у Bellingcat.


Ще раніше ця розслідувальна організація заявила, що перевірить версію про ракетний удар з російського ЗРК Тор, яким оснащені сили іранської ППО. Така версія з’явилася після того, як в мережі з’явилися непідтверджені знімки обтічника ракети, схожого на головку ракети ЗРК Тор, знайденого нібито на місці катастрофи українського Boeing 737.

Крім того, чимало українських пілотів заявляли про ймовірний зовнішній вплив на літак, оскільки технічна несправність двигуна дозволила б йому залишатися керованим.

А 9 січня джерело Цензор.нет в українській частини комісії, що розслідує катастрофу в Ірані, заявив про відсутність слідів пожежі на двигунах лайнера, як повідомлялося спочатку. 

«Тобто версія несправності двигунів, вибуху двигунів, на даний момент не підтверджується», — заявило джерело.
 

Звідки стріляли


Ймовірно, з секретної військової бази Ірану — таку версію озвучив один з розслідувачів групи Bellingcat Христо Грозєв. Він спробував обчислити можливе місце запуску ракет, які збили літак МАУ незабаром після вильоту з Тегерана.
 

«Використовуючи візуальне сприйняття швидкості руху ракети в порівнянні з фактично відомою швидкістю Тор-М, я зміг обчислити кут щодо траєкторії. Ймовірна відстань від місця запуску склала близько 6,5 км. Кандидат один: секретна база IRSG», — зазначив він.


Навіщо було збивати пасажирський літак


Попередні дані західних розвідок говорять про те, що удар був ненавмисним. Дональд Трамп, коментуючи причини авіакатастрофи, зазначив, що «хтось міг зробити помилку».

Авіакатастрофа сталася лише через три з половиною години після того, як вночі 8 січня Іран завдав ракетного удару по американських базах в Іраку — як помсту за вбивство Сполученими Штатами іранського генерала Касема Сулеймані.

На тлі різкого загострення американсько-іранських відносин агентство Reuters повідомляло, що Іран привів у повну бойову готовність свої ракетні війська.

Після падіння українського Boeing 737, що летів з Тегерана до Києва, усі ці факти дали привід говорити про те, що літак могли помилково збити іранські ракетні війська або система ППО.
 

Як відреагував Іран


10 січня офіційний представник уряду Алі Рабей прокоментував нові дані про ракету, яка ймовірно вразила літак МАУ. Він назвав такі заяви «великою брехнею» США і закликав дочекатися підсумків розслідування.

Рабей також заявив, що Іран офіційно запросив до участі в розслідуванні авіакатастрофи усі залучені сторони: Україну (як країну, якій належав літак і чия компанія виконувала рейс); США (представників компанії Boeing — виробника лайнера); Францію (представників компанії-виробника двигунів). Право на участь у розслідуванні має за міжнародними нормами має і сам Іран — як держава, де сталася авіакатастрофа.
 

Як відреагувала Україна


Уранці в п’ятницю, 10 січня, президент України Володимир Зеленський вперше прокоментував версію про те, що лайнер МАУ могла збити іранська ракета.

За його словами, така можливість не виключена, але на сьогодні не є підтвердженою.

Зеленський закликав всіх міжнародних партнерів — перш за все уряди США, Канади і Великої Британії - надати дані і докази, які стосуються катастрофи, у розпорядження комісії з розслідування причин.

«Наша мета — встановити беззаперечну істину. Ми вважаємо це обов’язком усього міжнародного співтовариства перед сім'ями загиблих і пам’яттю жертв катастрофи. Цінність людського життя вища за будь-які політичні мотиви», — підкреслив Зеленський.

Тегі: літак, МАУ, Іран, авіакатастрофа
НОВИНИ ТА ОБ'ЯВИ
Коменатрів: 0
avatar

Інші новини Житомир: