Сьогодні: Пн, 06-05-2024    13:33:52
Житомир » Новини » Наука/Освіта » 2020 » Июль » 4 » 13:41:59 оновлено: 15:40:59

Випускники шкіл з «ДНР» і «ЛНР» будуть безкоштовно і без ЗНО вступати в усі виші України

04-07-2020, 15:40:59 863 Коментарі 0 Читать на русском

Випускники шкіл з «ДНР» і «ЛНР» будуть безкоштовно і без ЗНО вступати в усі виші України
Верховна Рада у п'ятницю, 3 липня, ухвалила законопроєкт щодо особливостей вступу до закладів вищої освіти осіб з тимчасово окупованих територій Криму та Донецької і Луганської областей. "За" документ в цілому проголосували 310 народних депутатів. Таких пільг навіть не матимуть діти воїнів-ветеранів та загиблих в АТО.

Автором законопроєкту, який був поданий до парламенту 24 червня, є президент Володимир Зеленський. В його офісі повідомили, що діти з Криму та окупованих територій Донбасу зможуть вступати до українських вишів без зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) і мати можливість вступити в усі виші, а не за обмеженим окремим списком.

Передбачається, що випускники з тимчасово окупованих територій навчатимуться в українських вишах безкоштовно, через держзамовлення в межах квот. Наразі такі норми діють лише для випускників з анексованого Криму та Севастополя.

«Це – частина нашої державної політики. Ми боремося за молодь на тих територіях, ми хочемо максимально заохотити таких випускників переїжджати на підконтрольну Україні територію, вступати в наші заклади освіти, навчатися в українській системі освіти», – сказав Володимир Зеленський.


Також випускники з тимчасово окупованих територій зможуть за бажанням пройти безкоштовні підготовчі курси вишів тривалістю до одного року з подальшим вступом до закладу вищої освіти.

Заступник керівника Офісу президента Юрій Костюк наголосив, що можливість для дітей із "ДНР/ЛНР" вступати до українських вишів без ЗНО є одним із конкретних предметних кроків у боротьбі за окуповані території. 

«З 2014 року влада постійно говорила, що "Крим - це Україна, Донбас - це Україна". Але далі гасел справа не доходила. Ми це змінюємо», - сказав він, передає агенція "Інтерфакс-Україна".

 

У Раді почубилась "Євросолідарність" і "Слуга народу"


Під час розгляду законопроєкту про вступ дітей з окупованих територій у навчальні заклади підконтрольної уряду території України у Раді посварилися нардепи "Євросолідарності" і "Слуги народу".

Нардеп "ЄС" Ірина Геращенко зазначила, що діти воїнів-ветеранів та загиблих в АТО не матимуть таких пільг, як діти з окупованих території, тому виникає нерівність.

Також Геращенко зазначила, що закон розглядають запізно, адже вступна кампанія уже на носі. Вона дорікнула, що "влада базікал" весь тиждень розглядала законопроєкт про гральний бізнес.

Водночас нардеп від "Слуги народу" закликав "ЄС" дати можливість дітям вступати у навчальні заклади вільної України.

"Якщо ми приймаємо зараз законопроєкт у першому читанні, то ми не встигаємо до вступної кампанії. Партія "Європейська солідарність" вся зала вас просить дайте можливість дітям з Донецьку і Луганську вступати. Близько 1000 дітей записалися на ЗНО. Вони обрали Україну, а не Ростов. Дайте прийняти цей закон", - каже нардеп "СН" Роман Грищук.

 
Після цього у Раді почалася колотнеча. "Євросолідарність" заблокувала трибуну парламенту і вимагала відповісти на репліку "слуги".

Безлад у Раді не вщухав 10-15 хвилин, допоки нардепам "ЄС" не дали слова. Спікер ВР Дмитро Разумков зазначав, що у такому разі, не передбачено репліки, але "Євросолідарність" обіцяла блокувати трибуну парламенту.

Пізніше Разумков перейшов на підвищений тон та російську мову. Глава ВР також зазначив, що якщо нардепи щось поламають, то потім доведеться заплатити за це майно. Згодом Разумков попросив вибачення у нардепки "ЄС" Марії Іонової, яку випадково зачепили під час штовханини у залі.
 
Законопроєкт "Про вищу освіту" підтримали 310 голосами. Він дозволяє вступникам з окупованих територій, зокрема, з Донецької та Луганської областей, вступати в будь-який ВНЗ України за вступними іспитами без ЗНО в межах установлених квот.

Тегі: ДНР, ЛНР, випускники, Абітурієнти, вузи
НОВИНИ ТА ОБ'ЯВИ
Коменатрів: 0
avatar

Інші новини Житомир: