Сьогодні: Чт, 02-05-2024    22:04:20
Житомир » Новини » Суспільство » 2021 » Октябрь » 14 » 07:00:19

Україна відзначає День захисників та захисниць, День козацтва та свято Покрови

14-10-2021, 07:00:19 422 Коментарі 0 Читать на русском

Україна відзначає День захисників та захисниць, День козацтва та свято Покрови
14 жовтня українці святкують одразу три свята. Перше – Свято Покрови Божої Матері, друге – День українського козацтва, третє свято наймолодше – День захисників і захисниць України.
 

Покров Пресвятої Богородиці


Свято Покрови є особливим для східних слов'ян. І за преданням, воно пов'язане з тим, що люди, які молилися у Влахернському храмі у Константинополі у 910 році, – з’явилася Богородиця, яка свій омофор (покривало для голови) розтягнула над людьми для того, щоб захистити їх від навали мусульман. Наступного дня загарбники залишили місто.

Покров вважається днем приходу зими. До цієї дати часто починаються перші заморозки. До 14 жовтня збирають весь урожай, а худобу вже не виганяють на пасовище. У цей день варто відвідати церковну службу і прочитати молитву Богородиці. Свято Покрови Пресвятої Богородиці вважається вдалим для весілля. Укладений в цю дату шлюб буде міцним і щасливим. 

У деяких регіонах випікали спеціальний хліб, коровай і намагалися не ображати один одного, не ображати Господа і Діву Марію. У це свято не можна прати, прибирати, копати, також не може робити шиття, тобто голку брати. Заборонено лаятись, сваритися. І також дуже часто у деяких регіонах України забороняли вживати алкоголь.


 

День козацтва


Зі святом Покрови співпадає святкування Дня українського козацтва. З давніх-давен Божа Матір вважалася покровителькою усього українського козацтва. А на Січі запорозькі козаки збудували церкву на честь Покрова Богородиці з її іконою. І. до речі, саме у цей день, козаки збирали Велику раду, на котрій обирали гетьмана й визначалися з подальшими військовими планами.

Відомий український етнограф Олекса Воропай писав, що після зруйнування Катериною ІІ Запорозької Січі, козаки, ідучи за Дунай, несли з собою ікону Покрови Пресвятої Богородиці.

Цікаво, що козаки настільки глибоко й щиро шанували образ Покрови Божої Матері, вірили у її силу й урочисто святкували цей день, що у народі закріпилася й друга назва свята – Козацька Покрова.


 

День захисників і захисниць


У 2014 році, через те, що розпочалась збройна агресія Росії, в суспільстві почались все більше та більше посилюватись тенденції декомунізації – тобто відмова від радянських традицій, символів та свят. Тому того ж року чинна влада скасувала святкування Дня захисника Вітчизни (23 лютого) та започаткувала святкування Дня захисника України. Дата 14 жовтня була обрана тому, що в Україні вшанування нашого війська на Покрову — це історична традиція. 

З 2015 року це свято є неробочим днем, а 5 серпня 2021 року свято було перейменоване на День захисників та захисниць України.

Цього дня слід вшановувати українських героїв та героїнь: тих, хто захищав нас, Україну та її територіальну цілісніть під час кривавих боїв. 14 жовтня треба відмічати мужність та героїзм цих людей, а також дякувати за чисте небо над головою.


Тегі: День козацтва, День захисників, Покрова
НОВИНИ ТА ОБ'ЯВИ
Коменатрів: 0
avatar