Сьогодні: Чт, 02-05-2024    02:44:57
Житомир » Новини » Культура » 2011 » Февраль » 25 » 20:04:55 оновлено: 20:03:46

Україна відзначає 140 років з дня народження Лесі Українки

25-02-2011, 20:03:46 2583 Коментарі 0 Читать на русском

Україна відзначає 140 років з дня народження Лесі Українки
25 лютого, відзначається 140-річний ювілей з дня народження видатної української поетеси і письменниці Лесі Українки.

У Києві сьогодні о 12:30 біля пам'ятника Лесі Українці (станція метро Печерська) відбудуться поетичні читання 140 рядків для Лесі, участь у яких візьмуть не менш 14 найкращих українських поетес, повідомляє ZN.UA.

Поетеси почнуть виступ з десяти Лесиних рядків, а продовжать власними творами. Модератори - брати Капранови.

До участі запрошені: Оксана Забужко, Марічка Матіос, Наталка Білоцерківець, Світлана Поваляєва, Людмила Таран, Олена Степаненко, Наталка Позняк-Хоменко, Марина Брацило, Юлія Стаховська, Карина Тумаєва, Богдана Матіяш, ГалинаТкачук, Галина Глодзь, Олена Гусейнова, Настя Білоусько, Оксана Яблонська , Ірина Шувалова, Оскамитка Блажевська, Олена Максименко, Світлана Богдан, Анна Малігон, Катерина Луганська.

На батьківщині Лесі Українки, в місті Новоград-Волинський Житомирської області було презентовано екскурсійний маршрут Мала батьківщина Лесі Українки. У бібліотеках міста відкриті книжково-ілюстративні виставки, виставки-портрети, в інтернеті розміщена віртуальна виставка Поетеса зламу століть, повідомляє УНІАН.

25 лютого в Новограді-Волинському в музеї родини Косачів будуть виставлені картини художників - членів групи Пулинського земляцтва із селища Червоноармійськ, також відбудеться науково-практична конференція.

У Львові до дня народження Лесі Українки покажуть чотири постановки вистави Лісова пісня. Три театри покажуть свої постановки в рамках Всеукраїнського театрального фестивалю Ні, я жива, я буду Вічно жити!, який триватиме 25-27 лютого у Львівському муніципальному театрі. Ще одну Лісову пісню представлять у театрі імені Леся Курбаса, повідомляє ZAXID.NET.

Крім того, з 16 по 28 лютого у львівській центральній міській бібліотеці імені Лесі Українки відбувається цикл святкових заходів. Це, зокрема, презентація збірки дитячої письменниці Дар'ї Іваницької Леся Українка - дітям та бібліографічний огляд за творчістю Лесі Українки Трагедія великого роду, художній вернісаж, літературна вікторина та конкурс малюнків, повідомили у прес-службі львівської влади.

Тим часом у Луцьку відбувається кілька тематичних виставок. Зокрема, в Музеї Лесі Українки - ювілейна експозиція У піснях наших завжди сяятимуть зорі, у Волинському національному університеті імені Лесі Українки - виставка художніх робіт викладачів та студентів Інституту мистецтв, в бібліотеці вузу - виставка літератури, присвячена 140-річчю з дня народження Лесі Українки та 100-річчю з часу написання драми-феєрії Лісова пісня.

25 лютого Волинь зможе побачити балет Лісова пісня у виконанні артистів Донецького національного академічного театру опери та балету імені А. Б. Солов'яненка, а також вистава Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка Голгофа за драмами Лесі Українки Одержима і На полі крові.

У Палаці культури Луцька відбудеться V Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Лесі Українки.

Ювілей Лесі Українки відзначать також за кордоном. Так, наприклад, у Берліні відбудеться покладання квітів до меморіалу Лесі Українки. Нагадаємо, що в серпні 2010 року в столиці Німеччини була відкрита меморіальна дошка Лесі Українці.

У столиці Естонії Талліні 26 лютого о 15:00 в Будинку Братства чорноголових відбудеться вечір, присвячений 140-річчю Лесі Українки. Ведуча та сценарист програми вечора - актриса Російського театру Лідія Головата. Прозвучать музичні номери, будуть читатися твори Лесі Українки, також виступлять ансамблі Журба, Відлуння, хор Провесінь, повідомляє Postimees.

Тим часом у російському місті Владивосток 25 лютого о 15:00 за місцевим часом у центральній бібліотеці ім. А. П. Чехова відбудеться літературно-музичний захід Я квіти на морозі посію. Гостей події познайомлять з самобутньою творчістю поетеси, перед ними виступить Український народний хор імені А. Кріля Горлиця, повідомляють Regions.ru.

День народження Лесі Українки відзначили також в Баку, у Гарадагському районі в парку, що носить ім'я Лесі Українки, біля погруддя великій поетесі. На заході учні Української недільної школи прочитали вірші Лесі Українки українською мовою, а школярі Гарадагського району - азербайджанською мовою. На заході побували представники місцевої влади, а також тимчасовий повірений у справах України в Азербайджані Мирослав Блащук, повідомляє агентство АРА.

"Україну й Азербайджан поєднують глибокі зв'язки. Наша сьогоднішня зустріч на азербайджанській землі біля погруддя Лесі Українці вказує на те, що азербайджанський народ любить українську поетесу. Ми висловлюємо свою подяку керівництву і жителям Гарадагського району за те, що цей бюст розташований у такому мальовничому місці" , - зазначив Блащук.

Нагадаємо також про те, що в жовтні 2010 року в Балаклаві на набережній Назукіна закінчилася реставрація та відтворення пам'яток архітектури і містобудування - будинку міського голови Михайли, дачі лікаря Педькова, головного корпусу та великого флігеля дачі Соколової, де у флігелі в 1907 році жила Леся Українка .

***

Леся Українка народилася 25 лютого 1871 року в Новоград-Волинському. Справжнє ім'я письменниці та культурного діяча - Лариса Петрівна Косач-Квітка. Вона писала у найрізноманітніших жанрах: поезії, ліриці, епосі, драмі, прозі, публіцистиці. Також працювала в фольклористиці. Відома Леся Українка завдяки збіркам віршів На крилах пісень (1893), Думи і мрії (1899), Відгуки (1902), поемам Стара казка (1893), Одне слово (1903), драмам Бояриня (1913), Кассандра (1903-07) , У катакомбах (1905), Лісова пісня (1911).

Тегі: письменник, свята, Леся Українка, України, Новоград-Волинський
НОВИНИ ТА ОБ'ЯВИ
Коменатрів: 0
avatar

Інші новини Житомир: