Сьогодні: Сб, 27-04-2024    06:01:52
Житомир » Новини » Політика » 2019 » Май » 21 » 16:55:36

Зеленський розпустив Раду: дострокові вибори мають відбутися 21 липня

21-05-2019, 16:55:36 792 Коментарі 1 Читать на русском

Зеленський розпустив Раду: дострокові вибори мають відбутися 21 липня
Президент України Володимир Зеленський домовився з лідерами фракцій Верховної Ради про розпуск парламенту і проведення дострокових парламентських виборів. Про це на брифінгу 21 травня повідомили керівники фракцій після консультацій в Адміністрації президента. Голова держави найближчими днями видасть указ про розпуск парламенту. Орієнтовна дата дострокових виборів — 21 або 28 липня.

Як повідомляє "Обозреватель", під час зустрічі була затверджена модель, за якою пройдуть вибори: введуть суто пропорційну систему із закритими списками, звідки політичні ради зможуть видаляти кандидатів.

Точна дата виборів залежатиме від народних депутатів. Спікер Андрій Парубій повинен скликати позачергове засідання ВР 22 травня, на якому парламентарії будуть голосувати за зміни до закону про вибори народних депутатів, зокрема, скасування мажоритарної складової і зниження прохідного порогу з 5 до 3%.
 

"Якщо Парубій скличе засідання завтра, і відбудеться голосування за зміни, то найімовірнішою датою позачергових виборів буде 21 липня. Якщо ні — процес затягнеться, і вибори пройдуть 28 липня", — прокоментував ситуацію лідер Радикальної партії Олег Ляшко.


Зеленський пізніше заявив, що головним аргументом для розпуску ВР є дуже низька довіра громадян України до цієї інституції — 4%. Юридична підстава для розпуску — з 2016 року не існувало коаліції.

Раніше, на брифінгу після консультацій, Ляшко зазначив, що вибори призначать на 21 липня: "Консультації пройшли, дострокові вибори будуть. Я думаю, що дострокові вибори, орієнтовно, відбудуться 21 липня".

Водночас перший віце-спікер Ради Ірина Геращенко назвала дві можливі дати виборів.
 

"Президент планує такий указ випустити, якщо не сьогодні (21 травня. — Ред.), то в найближчі дні, для того, щоб вибори пройшли через 60 днів, і це 21 або 28 липня", — сказала вона.


За словами Геращенко, Зеленський має намір просити Верховну Раду провести позачергове засідання, щоб затвердити зміни у виборчому законодавстві.

"Згідно з консультаціями, є така ініціатива новообраного президента: звернутися до Верховної Ради щодо проведення позачергової сесії, на якій провести зміни (виборчого. — Ред.) законодавства. Всі фракції і політичні групи будуть визначатися", — зазначила вона.

Зі свого боку співголова депутатської групи "Відродження" Віталій Хомутиннік повідомив, що Зеленський змінами в законодавство запропонував скасувати мажоритарку і знизити прохідний бар'єр до 3%.
 

"Президент запропонував змінити закон про вибори народних депутатів і внести деякі правки, внести короткий законопроект із декількома правками. Перша правка – скасувати мажоритарну систему. Друга – знизити прохідний бар'єр до 3%", — розповів він журналістам.


Глава "Самопомочі" Олег Березюк заявив, що Зеленський повинен звернутися в Раду з приводу позачергового засідання протягом трьох днів.

Голова ВО "Батьківщина" Юлія Тимошенко додала, що деякі лідери фракцій висловилися на консультаціях про незаконний розпуск парламенту.
 

"Але я на цій зустрічі навела правові підстави, що розпуск законний. Не потрібно пересмикувати. Президент має право розпустити, якщо немає коаліції. Намагаються трактувати, що коаліція була, але вона перестала існувати в той момент, коли фракція Радикальної партії вийшла з неї в березні 2016 року", — зазначила вона.


За словами Тимошенко, після указу президента про розпуск Ради парламент не зможе ухвалювати закони.

"З моменту видання указу, згідно зі ст. 85-ю і 90-ю Конституції, парламент не може ухвалювати закони, інші рішення, а може тільки піти на вибори", — додала вона.

Радник президента з юридичних питань Володимира Зеленського Андрій Богдан заявив, що вже завтра, 22 травня, може відбутися позачергове засідання Ради.

"Там відбудеться голосування щодо скасування мажоритарної системи, а також пониження бар'єру з 5% до 3%", — сказав він.

Станом на 17:40, Президент України Володимир Зеленський підписав указ про розпуск Верховної Ради і призначення дострокових парламентських виборів на 21 липня. Відповідний документ з'явився на сайті глави держави.

Тегі: вибори, Верховна Рада, зеленський
НОВИНИ ТА ОБ'ЯВИ
Коменатрів: 1
Юрко
1 gp (Юрко)   • 20:00:52, 21-05-2019 [Материал]

А де обіцяний референдум із важливих питань??
avatar

Інші новини Житомир: