Сьогодні: Вт, 07-05-2024    17:03:04
Житомир » Новини » Житомирська область » 2020 » Июль » 7 » 09:47:28 оновлено: 10:02:28

У селищі на Житомирщині пересихають колодязі: люди винуватять орендаря ставка

07-07-2020, 10:02:28 986 Коментарі 0 Читать на русском

У селищі на Житомирщині пересихають колодязі: люди винуватять орендаря ставка
У селищі Попільня Житомирської області попересихали криниці. Селяни винуватять у цьому орендаря ставка. За словами місцевих жителів, той розширив і поглибив водойму, через це пішла вода з колодязів до ставка, йдеться в сюжеті ТСН.

У дворі Ірини Дзюбенко, жительки Попільні, - дві криниці, але обидві без води, а в родині троє дітей і велике господарство. В іншої мешканки селища Оксани Якимович за день набирається кілька відер води, однак каламутної. 
 

"На цій воді не можна ні зварити, ні закип'ятити. Попрати - це взагалі проблема, кілька відер і води нема", - скаржиться жінка.




Рятуються люди дощовою водою. Набирають її у все, що лише можуть. 

Жителі селища стверджують, що вода в криницях зникла після того, як орендар поглибив ставок. Попільня розташована вище, ніж ставок, тому й вода з людських криниць пішла нижче, скаржаться люди.



Водночас сам орендар ставка Володимир Білий переконує, що водойму не поглиблював, а лише прочистив береги, тому те, що у криницях зникла вода, - не його провина.
 

"З 2000 року ставок в мене в оренді. Після того, як я тут очистив, облагородив, я став невигідним орендарем... Восени не було дощів, зимою не було снігів, то де вона (вода - ред.) візьметься? Попід берегом я пройшов, підчистив очерет, все", - зазначив він.




На орендаря ставка селяни скаржились екологам, і ті виявили порушення. Старший державний інспектор Поліського округу Віктор Ясинський розповідає, що проєкту на поглиблення і розширення ставка не було, тому за це орендаря оштрафували на 5 тисяч гривень. І на воду в колодязях це могло теж вплинути. 
 

"Розорав берег, поглибив і зняв поверхневий шар ґрунту, а оскільки люди копають колодязі неглибоко, так би мовити у "підшкурній" воді, то це взаємопов'язано. Якщо вся вода пішла до нього, то в колодязях не буде води", - зазначив еколог.


Тепер селяни вимагають провести їм водогін. Представники селищної ради обіцяють прорахувати його вартість.


Тегі: ставок, вода, колодязь, житомирщина
НОВИНИ ТА ОБ'ЯВИ
Коменатрів: 0
avatar

Інші новини Житомир: