Сьогодні: Пт, 03-05-2024    20:34:54
Житомир » Новини » Влада » 2021 » Март » 30 » 08:09:57 оновлено: 08:23:57

Житомирська облрада проситиме у нардепів кошти на придбання лінійного прискорювача в онкодиспансер

30-03-2021, 08:23:57 618 Коментарі 0 Читать на русском

Житомирська облрада проситиме у нардепів кошти на придбання лінійного прискорювача в онкодиспансер
В Житомирській обласній раді вивчають можливості придбання лінійного прискорювача для онкодиспансера. Розглядаються усі можливі варіанти: лізинг, співфінансування, кошти меценатів.

Відомо, що загальна вартість обладнання та його встановлення становить близько 100 млн гривень.

За словами директора Житомирського обласного онкологічного диспансера Ігоря Сабадаша, наша область потребує 4 лінійних прискорювачів, проте зараз у нас немає жодного. 
 

«Наразі майже 2 тисячі жителів Житомирщини потребують променевої терапії, 120 осіб мають проходити цю процедуру щоденно. Гамма-апарат, який лікує людей шляхом гамма-променів, в області на даний час один. Втім, променева терапія, це лише один із методів лікування хворих. Лінійний прискорювач, на відміну від нього, працює шляхом дії електронів і впливає виключно на пухлину. Тому, у пацієнтів відзначають більшу ефективність і зменшення ускладнень після променевої терапії. Відповідно по аналізу кількості жителів, наша область потребує чотири лінійних прискорювачів. Проте зараз, у нас немає жодного. Питання придбання хоч одного, це вже крок уперед», – зауважив Ігор Сабадаш.


Як зазначив заступник голови облради Володимир Ширма, обласна рада ставить амбітні плани – встановити лінійний прискорювач вже цього року.
 

«Питаннями модернізації та удосконаленням матеріально-технічної бази онкодиспансеру ми займаємось уже більш як 3 роки. Наша область визнана найбільш постраждалою  від аварії на ЧАЕС. Кількість хворих щороку зростає, тому якість медичних послуг має також підвищуватись. Наразі немає можливості надавати професійне точкове лікування раку, а  придбання лінійного прискорювача, без перебільшення, шанс врятувати не одне життя. Наразі наші мешканці змушені шукати вихід в інших областях. До прикладу, у Рівненській області працює два прискорювачі. Тому дане питання напрочуд важливе. Ми хочемо публічно пройти всі обговорення, щоб ні в кого не виникало питання про необхідність придбання даного обладнання. Зрозуміло, що ціна питання приблизно 100 мільйонів гривень. Таких коштів в обласному бюджеті немає», – сказав Володимир Ширма.


Відтак було прийнято рішення звернутися до народних депутатів України щодо сприяння у вирішенні питання виділення з державного бюджету у 2021 році області цільової субвенції на придбання лінійного прискорювача.

Нагадаємо, департамент регіонального розвитку Житомирської облдержадміністрації оголосив тендер на реконструкцію Житомирського обласного онкологічного диспансеру для встановлення лінійного прискорювача.

Тегі: облрада, лінійний прискорювач, онкодиспансер
НОВИНИ ТА ОБ'ЯВИ
Коменатрів: 0
avatar

Інші новини Житомир: