Більшість зернопереробних та зернозаготівельних господарств
Житомирської області готові до якісного приймання та зберігання зерна
нового урожаю.
Про це «
Бізнес Житомиру»
повідомив заступник голови облдержадміністрації Микола Дейсан на нараді
з керівниками хлібоприймальних підприємств Житомирщини.
Обладнано
приміщення для сушіння та зберігання зернових культур нового урожаю, на
вимогу сучасної доби оновлено матеріально-технічну базу, удосконалено
роботу лабораторій для перевірки якості зерна.
Водночас, як
свідчать численні перевірки відповідних служб, через об’єктивні та
суб’єктивні причини ряд хлібоприймальних пунктів Житомирської області
поки що не в змозі працювати ефективно та на повну потужність.
Зокрема,
не всі зерносклади пройшли процедуру сертифікації, не в усіх
приміщеннях для зберігання зерна проведено дезінфекцію від шкідників,
інші профілактичні роботи, не в повній мірі вжито заходів протипожежної
безпеки, існують проблеми з кадровим забезпеченням, організацією праці
тощо.
У 2008 році в Житомирській області планується зібрати
670 тис. тонн зернових (без кукурудзи), що більше, ніж у 2007 році
майже на 29%.
За прогнозами фахівців, з вирощеного та зібраного
урожаю на харчові потреби буде використано 191,5 тис. тонн
продовольчого зерна, на насіння – 89 тис. тонн, на корм худоби – 158
тис. тонн, на нехарчову переробку – 56 тис. тонн. Решта зібраних
зернових культур залишиться у сільськогосподарських товаровиробників.
30 тис. тонн продовольчого зерна планує закупити у підприємств аграрного сектору регіональне відділення Аграрного фонду України.
У нинішньому році аграріям області надаватиме послуги 21 хлібоприймальне підприємство. З них 8 – сертифіковані зерносховища.
ДОВІДКА:
Станом на 20.06.08 на складах хлібоприймальних підприємств області
зберігається 21,4 тис. тонн зерна. Найбільше 0 у ВАТ «Попільнянське
хлібоприймальне підприємство» - 5 тис. тонн.