"Ми провели щотижневий моніторинг якості води в наших водосховищах. На жаль, нам доводиться констатувати сезонне підвищення за окремими показниками, зокрема такими як вміст марганцю та пов'язаними із ним каламутності, забарвленості. Наші водоочисні споруди будувалися за часів, коли марганець взагалі не являв собою проблему. Вона загострилася в останні роки через аномальні температури, які тримаються посушливими літами, та замуленням водосховища. Ми не можемо боротися із кліматичними змінами та їх наслідками, проте водоканал робить все можливе, аби тримати ці показники у питній воді в межах норми: на етапі первинної обробки води ми збільшили дозування хлору, аби окислити марганець, і додаємо максимальні кількості коагулянту, аби його осадити. Прикро констатувати, що хоча нам вдається тримати показники у нормі, – органолептичні характеристики води погіршилися", – розповідає начальник контрольно-вимірювальної лабораторії КП “Житомирводоканал” Олена Слободенюк.