Сьогодні: Вс, 28-04-2024    21:01:46
Житомир » Новини » Житомирська область » 2021 » Август » 25 » 13:25:31

Через Житомирську область в Чорнобильську зону возитимуть відпрацьоване ядерне паливо

25-08-2021, 13:25:31 685 Коментарі 0 Читать на русском

Через Житомирську область в Чорнобильську зону возитимуть відпрацьоване ядерне паливо
На території Чорнобильської зони відчуження презентували перше Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП). Дотепер відпрацьоване паливо з українських АЕС вивозили в Росію. Завдяки запуску ЦСВЯП Україна заощаджуватиме 200 млн доларів щороку.

Як повідомляє Енергоатом, в сховище звозитимуть відпрацьоване паливо з трьох українських АЕС – Рівненської, Хмельницької та Южно-Української, а зберігатиметься воно там наступні сто років.

Для цього у Чорнобильській зоні відчуження відреконструювали ділянку залізничної колії Вільча – Янів, яка веде до ЦСВЯП.



Зазначимо, що відремонтована ділянка залізниці є частиною лінії Овруч – Семиходи – Чернігів. Тобто поїзди з відпрацьованим ядерним паливом курсуватимуть через Житомирську область.

Поїзди можуть курсувати як по лінії Сарни – Олевськ – Овруч, так і по лінії Шепетівка – Новоград-Волинський – Коростень – Овруч. УЗ та Енергоатом точні маршрути не називають.

Водночас, в держпідприємстві запевняють – робота сховища в зоні відчуження та перевезення контейнерів з відходами до нього не несе екологічних ризиків. Аналогічне сховище уже працює біля Запорізької АЕС.




Тегі: Житомирська область, залізниця, ядерне паливо
НОВИНИ ТА ОБ'ЯВИ
Коменатрів: 0
avatar

Інші новини Житомир: