Сьогодні: Пт, 26-04-2024    03:02:07
Житомир » Новини » Політика » 2019 » Декабрь » 10 » 08:58:31 оновлено: 09:02:31

Нормандський саміт в Парижі: про що домовилися Зеленський та Путін

10-12-2019, 09:02:31 873 Коментарі 0 Читать на русском

Нормандський саміт в Парижі: про що домовилися Зеленський та Путін
У понеділок, 9 грудня, у Парижі пройшли переговори за участю лідерів України, Росії, Франції та Німеччини. Президент України Володимир Зеленський провів довгоочікувану зустріч з лідером Росії Володимиром Путіним. 

Підсумком її стали рішення щодо розведення сил на Донбасі, обміну полоненими до кінця 2019 року та підготовка до продовження закону про особливий статус ОРДЛО, інформує "Обозреватель".

Все, що потрібно знати про зустріч. Тезово:
 
  • До 31 грудня 2019 обіцяють провести обмін полоненими. Йдеться про формулу всіх встановлених осіб на всіх встановлених. Деталі нижче.
  • Повне припинення вогню на Донбасі до кінця року. За цим стежитиме спеціальна моніторингова місія ОБСЄ.
  • Оновлення плану розмінування територій.
  • Розведення сил і засобів ще на 3 ділянках. На яких саме — поки невідомо.
  • Наступна зустріч відбудеться через 4 місяці (орієнтовно березень 2020 року), там обговорять повернення кордону, проведення місцевих виборів на ОРДЛО.
  • Місцеві вибори на Донбасі можливі тільки за українськими законами, без бойовиків і іноземних військ
  • Червоні лінії України, озвучені Зеленським: проти федералізації, проти впливу інших держав на вектор розвитку країни. Не підтримуємо можливість вирішення конфлікту шляхом здачі територій.
  • Закон про особливий статус Донбасу буде продовжений. Орієнтовно на 1 рік.
  • "Формула Штайнмаєра" повинна бути імплементована в українське законодавство.
  • Газове питання не було вирішене. Зеленський вимагає контракт про транзит на 10 років. Путін заманює знижкою в 25%.


 

Війна триватиме?


Сторони публічно заявили, що домовилися припинити вогонь на Донбасі. 

"Зі мною були правда, бажання справедливості і миру в моїй країні. Переговори йшли довго, але було дуже предметно, важливо домовитися про чіткі кроки", — сказав Зеленський під час підсумкової прес-конференції.

Він назвав це першим і невідкладним рішенням: "Повне всебічне і безстрокове припинення вогню, яке повинно початися до кінця 2019 року", — заявив президент.

Як зазначено в фінальному документі, сторони запустять і оновлення плану з розмінування територій. Все буде погоджено з Тристоронньою контактною групою з протимінної діяльності від 3 березня 2016 року.

Також протягом 30 днів рамках ТКГ будуть визначені нові пункти пропуску через лінію обмеження. Володимир Зеленський і зовсім додав, що Україна взяла на себе зобов'язання відвести війська ще на 3-х ділянках. Яких саме — поки незрозуміло.

В цілому весь документ наскрізь просякнутий Мінськими угодами, раніше підписаними Україною. Відзначимо, під час зустрічі на цьому наполягав Володимир Путін.


 

Що буде з Донбасом — федералізація, особливий статус?


Буде продовжено ще на рік закон про особливий статус. 

"Це тимчасовий закон. Нам легше зараз продовжити цей законопроект. А потім пізніше внести формулу Штайнмаєра, побачивши кроки, ми наближаємося до деескалації", — заявив президент.

Дійсно, Україна зобов'язується виконувати цю формулу. Про це, зокрема, і говорили за підсумками зустрічі. Зробити це Верховна Рада зобов'язана до кінця 2019. Всі зміни будуть внесені з урахуванням напрацювань Мінської контактної групи і узгоджені "нормандської четвіркою".

При цьому глава держави чітко заявив, що переговори безпосередньо з "Л/ДНР" вести не буде. Можливо лише з окремими представниками, і то, з тими, хто живе на підконтрольній території.
 

Що означає обмін полоненими


Першим конкретним кроком за підсумками зустрічі стане обмін полоненими. За словами президента України, почнуть з блоку всіх узгоджених за списками. На уточнююче запитання журналістів, про які саме полонених йдеться, глава держави уточнив: "Зараз мова йде про Донбас. Я хотів відразу все поєднати, але це складно. Ми проговорили, що ми будемо вирішувати як це робити. Давайте зробимо перший крок, тому що 72 людини можуть приїхати додому".

Також сторони вирішили розмежувати полонених на території "Л/ДНР", у Росії і Криму. Так повинно бути краще при підготовці списків.
 

Газове питання


Ці переговори на зустрічі зайняли досить часу. Судячи з усього — до конкретних рішень сторони поки не прийшли. Так їх прокоментував Зеленський: "Тут вже я бачу, що вже не йдеться про контракт на один рік. Все зняли це з обговорення. Тобто на скільки-то років. Я наполягав на 10 роках...".

При цьому, як виявилося, Україна зняла питання про повернення 3 млрд доларів в обмін на еквівалент газом.



Президент Росії Володимир Путін же "натякнув" Україна, що країна може отримати і 25% знижку на газ. Але на яких умовах поки незрозуміло.
 

"Пам'ятайте відомий дитячий віршик: "А у нас в квартирі газ. А у вас?". І у вас є. І буде. Але може бути набагато дешевше, якщо ми домовимося про спільну чесну роботу. Може бути дешевше на 25%, ніж сьогодні отримує кінцевий споживач. Перш за все, промисловий споживач. Тому що ціна газу для побутового споживача, для громадян, дотується. І ми не можемо вираховувати ціну від дотованої ціни — це звичайна логіка економічна", — заявив глава Кремля.


Чи порушувалося питання Криму


Володимир Зеленський зізнався, що дійти до нього лідери не змогли.

"Я готувався і дуже хотів обговорювати це питання. Ми на першому ж питанні про розведення, витратили приблизно 30-40 хвилин. Потім пішло легше. Про Крим я говорив у вступній промові, говорили і про особливий статус, і про зміни в Конституції, і такі речі, що я стою на захисті України і проти федералізації — такі речі були, які привели до обговорення. Тому до Криму детально ми не дійшли. Але ви чули, що через 4 місяці зустріч, будемо піднімати всі ці питання", — заявив Зеленський.

ФОТО: Офіс Президента

Тегі: зеленський, Україна, РФ, Путін, саміт
НОВИНИ ТА ОБ'ЯВИ
Коменатрів: 0
avatar

Інші новини Житомир: