На Житомирщині працює унікальна еко-ферма на якій вирощують органічних курей та збирають органічні яйця. Курей вирощують в умовах вільного вигулу та суворо слідкують за їх харчуванням.
Основна відмінність органічного яйця від фабричного – це імунітет, що передається від курки до яйця. Відсутність харчових антибіотиків і синтетичних гормонів, які містяться в фабричному комбікормі, пише “Агро-Центр”.
Власником еко-ферми “Дача” є Олександр Щербина. Фермер вирощує еко-курей аби отримувати еко-яйця. Сьогодні на господарстві чоловіка близько 700 голів курей. Олександр розповів, що органічні кури відрізняються від звичайних умовами утримання та кормами. Курочки на фермерському господарстві “Дача” мають сертифікат органічної продукції та відповідають усім необхідним вимогам.
“По перше всі продукти, які ми використовуємо для годівлі курей мають бути органічними. Тобто, якщо ми купуємо зерно – ми маємо купувати його в органічних виробників. Або маємо вирощувати його самі. За органічними стандартами та в природних умовах, курка дає одне яйце на день. В моєму господарстві, курка несе одне яйце на два дні, тут залежить багато від погоди.”
Проблем зі збутом еко-яєць немає
Олександр Щербина має свої магазини та партнерів. Органічні яйця продають навіть через інтернет. Кури-несучки за розмірами не великі, вони спеціальної німецької породи. Їхня вага сягає не більше 1,2 кг. Годують курей органічним зерном, крейдою та морською ракушкою. Доступ до їжі кури мають весь день, але поповнюють їхній запас їжу двічі на день.
“В органічному виробництві має бути вільний вигул — не можна утримувати курей в закритому приміщенні чи в клітках. За органічними стандартами має бути 6 курей на 1 кв метр”.
Органічне еко-м’ясо - новий напрямок
На фермі для курей передбачені спеціальні будиночки, де вони несуть яйця. Завдяки цьому процес збирання дуже зручний та легкий. Цього року, Олександр вирішив спробувати новий для себе напрямок та закупив на ферму 200 голів курей бройлерів. Вони відрізняються від несучок тим, що передбачені лише для отримання м’яса.
“Я органічний виробник, тому хочеться щоб і курка була органічною. Вони гуляють на відкритій території, рухаються вільно і отримують органічний корм. Тому я не можу виростити курку за 45 днів. Зараз їм два місяці, а вони ще не набрали необхідну вагу. Їм потрібен ще місяць, а той два щоб досягти ваги два кілограми.”
Ще більше цікавих деталей про органічну ферму на Житомирщині у новому випуску “Ля Село”: