Сьогодні: Пн, 29-04-2024    14:54:38
Житомир » Новини » Економіка » 2019 » Февраль » 13 » 23:16:11 оновлено: 23:40:11

Житомирянам доведеться платити за воду сусіда і діряві труби - нововведення ЖКП

12-02-2019, 23:40:11 3400 Коментарі 0 Читать на русском

Житомирянам доведеться платити за воду сусіда і діряві труби - нововведення ЖКП
Мешканці багатоповерхівок в Житомирі, які не мають лічильників води, вже з січня оплачуватимуть внутрішньобудинкові втрати води, а також її можливе розкрадання сусідами. Також платитимуть за "зайву" воду всі проживаючі в будинках, де 100% квартир обладнані водомірами.

Як повідомили нам в Асоціації водоканалів України, це передбачено законом "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання" і методикою обліку цих послуг, яка набула чинності з 25 січня, пише газета Сегодня.
 

Нові правила


Законом і методикою передбачено, що постачальники тепла і води зобов'язані встановити загальнобудинкові прилади обліку тепла і води безпосередньо на вході до житлового або нежитлового приміщення і отримувати оплату повинні тільки на підставі їх свідчень. Наприклад, водоканал може вимагати гроші за кубометри води, доставлені до житлового будинку. А ось за подальшу її витрату споживачі платять по-різному, залежно від того, в якому будинку вони проживають і від відсотка встановлених в ньому водомірів.

Як роз'яснила директор з інформполітики Асоціації водоканалів України Вікторія Яковлєва, якщо показання всіх квартирних водомірів виявляться в сумі менше, ніж свідчення загальнобудинкового водоміра, то в ОСББ і житлокооперативі, де, як правило, всі квартири обладнані лічильниками води, порядок оплати "зайвих" кубів встановлює їх правління. Рекомендується розподіляти додаткову оплату пропорційно з показаннями квартирних водомірів.
 

Хто "за сусіда" 


Найбільше постраждають ті, у кого немає квартирних лічильників. Якщо зараз вони платять за воду за нормами, виходячи з числа зареєстрованих мешканців (з 2015 року – 5 куб. м холодної води на людину), то з 25 січня на них повісять всю перевитрату.

Наприклад, в будинку з ОСББ є 100 квартир, всі вони з лічильниками. Загальнобудинковий водомір холодної води показав 1100 куб. м води за місяць, а все квартирні лічильники води в сумі – 1000 куб. м. Це може бути за рахунок похибки показань приладів і протікання через труби всередині будинку, вже за загальнобудинковим водоміром, наприклад в підвалі. Але мешканці квартири, які використовували 15 кубів, оплатять ще 1,5 куб. м, які використали 2 куб. м, – оплатять ще 200 л, а ті, хто взагалі водою не користувався, нічого не платитимуть.

За такою ж схемою нарахують оплату в будинках, де за утримання будинку відповідають керуючі компанії, при цьому в 100% квартир і нежитлових приміщень (офіси, магазинчики) є водоміри. А ось в будинках, де водомірів встановлено менше, ніж в 100% квартир, рахунки за всю перевитрату виставлять мешканцям, у яких їх немає. Тобто – можуть зажадати оплатити зайвих 20-30 кубів води на місяць, або 400-600 грн.
 

Довести провину ЖЕКу буде складно


Фахівці в сфері ЖКГ кажуть, що жителям жеківських будинків буде складно довести провину балансоутримувача в витоках.

"Важко зрозуміти, як мешканці будинку, яким керують колишні ЖЕКи, а це переважно будівлі, яким по 50-60 років і комунікації в них зношені, доведуть факт протікання води в підвалі, якщо вони не мають туди доступу, – каже експерт з ЖКГ Андрій Никончук. – Компанії, що управляють (жеки) неохоче йдуть назустріч, треба писати скарги, оббивати пороги. А вода тим часом випливає, гроші в платіжки "капають".


І ще: за оцінкою Асоціації водоканалів, в Україні не більше 10% багатоповерхівок на 100% оснащені квартирними водомірами. Тобто 90% городян ця проблема не торкнеться, а "найкрайнішими" виявляться ті, хто платить за нормами. За словами Никончука, це, зазвичай, малозабезпечені люди і асоціальні елементи. Перші отримають субсидію на оплату "комуналки", другі просто не платитимуть, в результаті їх за борги можуть через суд виселити з квартир, які, до того ж, у таких людей нерідко не приватизовані, що посилить соціальну напруженість.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що за рішенням Кабміну при боргу за комуналку більше 340 грн позбавлятимуть субсидії. Так, тепер термін прострочення за комунальними платежами, при якому можуть скасувати держдопомогу, з двох місяців зменшили до 30 днів.

При цьому українці помітно наростили борги за "комуналку", а саме "плюс" 23 мільярди за рік. Уже традиційно найгірше українці оплачують послугу газопостачання. При цьому в грудні 2018 року населення заплатило за житлово-комунальні послуги 10,7 млрд гривень.

Тегі: Житомир, тариф, вода
НОВИНИ ТА ОБ'ЯВИ
Коменатрів: 0
avatar

Інші новини Житомир: