Сьогодні: Сб, 27-04-2024    04:39:46
Житомир » Новини » Політика » 2019 » Октябрь » 28 » 13:46:06 оновлено: 14:09:06

«Я же не лох». Зеленський влаштував перепалку з добровольцями в прифронтовій зоні: всі подробиці скандалу

28-10-2019, 14:09:06 872 Коментарі 1 Читать на русском

«Я же не лох». Зеленський влаштував перепалку з добровольцями в прифронтовій зоні: всі подробиці скандалу
У суботу, 26 жовтня, президент України Володимир Зеленський відправився в прифронтове Золоте-4 на зустріч з добровольцями ООС. Одна з його реплік на адресу ветерана обернулася всеукраїнським скандалом. Всі подробиці події у матеріалі сайту «Новое Время».
 

Що сказав Зеленський?


Президент Володимир Зеленський прибув на зустріч з ветеранами в Золоте, щоб обговорити заплановане відведення військ — це селище є одним з двох населених пунктів, де найближчим часом збираються його провести.

У відповідь на запитання одного з українських добровольців про те, чи зустрінеться він з ветеранами, аби поговорити про акції Ні капітуляції, що проходять по всій країні, проти рішення щодо відводу військ, Зеленський відповів: «Послухай, я президент цієї країни. Мені 42-й рік. Я ж не лох якийсь. Я тобі прийшов і сказав — зброю прибери. А ти мене не переводь на акції».
 


Цій фразі президента також передували репліки «Ти мені переводиш стрілки. Ти мені взагалі не можеш жодні ультиматуми озвучувати» і «хто мені передав [повідомлення про бажання ветеранів зустрітися з приводу акції, — Ред.]? В Україні вчора пройшов дощ, ось що мені передали».

На відео також потрапив інший епізод спілкування Зеленського з добровольцями, в якому ті попереджають президента про ризики відведення військ з Золотого і Петровського на Донбасі.
 

«Ті, хто йдуть такими шляхами до перемир’я, намагаючись швидко вирішити питання, вони отримують і ганьбу, і подальшу війну», — зазначив один з ветеранів. «Ви про мене зараз?», — сказав у відповідь Зеленський. — «Та я не про вас. Я кажу: це в історії просто так вже іде, ми бачимо, як поводить себе Росія: Абхазія, Карабах, інші всі відносини… Коли з ними якесь перемир’я — будемо реалістами, це перемир’я буде з ними підписано, з Росією, це не перемир’я з „ЛНР“ і „ДНР“, тому що вони…».


«Та мені пофіг, з ким воно підписано. Нам з вами пофіг — нам треба території повернути і припинити вбивства, правильно?» — сказав Зеленський.
 
 

Як відреагували ветерани, штаб ООС і сам Зеленський


Колишній боєць добровольчого полку Азов Денис з позивним Янтар, що розмовляв із Зеленським, заявив, що добровольці не мають наміру залишати Золоте.

«Ми діємо в рамках закону. Певні нюанси, які він ще озвучував, ми почули. Однак я говорю: ми закон не порушуємо. Тому залишаємося тут і будемо надалі стояти за Україну», — заявив ветеран.

У той же час в штабі Операції об'єднаних сил повідомили, що президент спілкувався ні з добровольцями, а з людьми у військовій формі, які такими представилися.
 

«Вони не є представниками будь-яких силових відомств чи Збройних Сил України, уповноважених перебувати та діяти у районі проведення операції Об‘єднаних Сил», — заявили в прес-службі ООС.


Крім цього, в повідомленні стверджується, що добровольці знаходяться в Золотому «нелегально» і з порушенням закону, «чому надається належна правова оцінка».

Сам Зеленський також прокоментував скандал.
 

«Від місцевих дізнався, що на околиці у приватному будинку оселилася група озброєних людей. Мешканці Золотого не на жарт стурбовані, хто це такі. Вирішив поспілкуватися з ними сам. Деякі розмови виявилися емоційними», — повідомив він на своїй офіційній сторінці в Facebook.


Офіційна позиція щодо відведення військ і реакції відомих людей


Виходячи з офіційних заяв штабу ООС, а також самого Володимира Зеленського, плани навколо відведення військ з Золотого і Петровського залишаються незмінними.

«Зрозумів одне — всі хочуть миру. Всі готові до розведення. <...> Готовий і далі говорити і шукати порозуміння. Але самими лише розмовами війну не закінчити», — написав президент, підбиваючи підсумки зустрічі.

Поїздку Зеленського прокоментував і його помічник Андрій Єрмак. Він вважає, що для забезпечення безпеки в Золотому достатньо української армії і поліції.

«Для захисту Золотого є армія, є поліція, інші збройні формування там не потрібні. Безпека людей буде забезпечена», — сказав Єрмак.

На слова президента «Я ж не лох якийсь. Я тобі прийшов і сказав — зброю прибери» відреагував лідер Нацкорпусу, екс-командир полку Азов Андрій Білецький. У його відеозверненні йдеться, що ветерани не покинуть Золоте навіть «якщо президент Володимир Зеленський вирішить їх звідти «викинути».
 


Білецький розцінив репліку глави держави як «відверте побутове хамство з боку президента стосовно ветеранів».

Також скандал прокоментував колишній в’язень Кремля, український режисер Олег Сенцов. Він заявив, що йому «соромно за президента»
 

«Переглянув вчорашнє гучне відео стендапа з серії #янелох. В результаті: сором за президента і гордість за добровольця. Не пишу про військових, бо не відчуваю на це морального права, оскільки не був на війні. Хочеться лише сказати їм спасибі, за те, що у нас все ще є своя країна», — написав Сенцов.


Українські соцмережі також бурхливо відреагували на резонансну подію.

Так, журналіст Тарас Березовець зазначив, що слова президента були не обмовкою, а озвученою позицією. «Це не просто обмовка, а statement, фіксація ставлення президента до виконання своїх функцій і своєї армії», — написав він.
 

У той же час інший відомий журналіст Віталій Портников написав, що «Посадова особа, яка публічно звертається до співгромадян на „ти“ — не вибір, а вирок країні, яку така посадова особа очолює».
 

А колишній заступник голови Центральної виборчої комісії України Андрій Магера згадав у зв’язку з реплікою Зеленського слова президента-втікача Віктора Януковича, сказані ним у 2004 році: «Я вірю, що сильних і здорових людей набагато більше, ніж цих козлів, які нам постійно заважають жити!».

Тегі: ООС, розведення військ, зеленський, добровольці, Скандал
НОВИНИ ТА ОБ'ЯВИ
Коменатрів: 1
Юрко
1 gp (Юрко)   • 23:56:11, 28-10-2019 [Материал]

Закомплексоване чмо
avatar

Інші новини Житомир: