Страви японської кухні популярні не тільки на території нашої країни, тому навколо них є дуже багато різноманітних міфів, цікавих фактів, які цікаво почитати та потрібно знати.
Надзвичайні факти про суші:
- Ціна порції найдорожчих суші у світі складає 2700 доларів, і це пов’язано з тим, що у їх склад входить справжнє золото, а прикрашені вони африканськими алмазами. Таку дорогу страву можна скуштувати в Мілані.
- Щоб стати шеф-поваром суші, треба пройти навчання, тривалість якого 10 років. Два роки з цього часу відводяться на вивчення всіх тонкощів, нюансів, секретів приготування страв, а ще 8 років це практика, щоб досягти вершини майстерності.
- Васабі, який ми куштуємо з суші та ролами, не справжній це пов’язано з тим, що ціна кореня рослини коштує майже 200 євро за кілограм. В нашій країні, васабі роблять самостійно, змішуючи хрін, спеції та харчові барвники. Зверніть увагу, що куштуючи страву, неможна змішувати васабі та соєвий соус треба розподілити приправу по всім шматочкам.
- Можна почути думку, що ножі, які використовують шеф-повари для суші, являються потомками самурайських мечей, тому необхідно ретельно слідкувати за їх гостротою. А згідно правилам, гострити їх треба кожного дня.
Цікаві факти про роли:
- Роли, суші, до складу яких входить свіжа риба, не можна зберігати більше 3-4 годин у холодильнику. Взагалі скуштувати їх потрібно за 1 годину. Якщо у склад страви не входить свіжа риба, то їх можна зберігати не більше доби у холодильнику.
- Куштувати імбир і роли одночасно це не по етикету. У нього сильний смак та аромат, що буде перебивати смакові властивості частування. Задача імбиря очистити смак між кусочками суші.
- Якщо звернутися до словників, то переводиться слово як «це кисло». Пояснюють це тим, що раніше цю страву готували із солоної риби, яку напередодні вимочували у оцті.
- В Японії відношення до соєвого соусу особливе, зверніть увагу на основні моменти. Слідуючи правилам, в чашу необхідно наливати мінімальну кількість соєвого соусу, а при необхідності доливати. Якщо після прийому їжі залишиться багато невикористаного соусу у вашій чаші, це дурний тон. Роли потрібно обережно вмочити в соус та витягти, не треба чекати, поки вони розмокнуть. Якщо начинка ролів з ікрою, солодким або гострим соусом, опускати страву у соєвий соус не потрібно.
Мало хто знає простий рецепт приготування ролів вдома.
Рецепт Рол "Філадельфія"
Найважливішим інгредієнтом суш, звісно є рис. Він має бути розсипчастим, в міру липким.
Для приготування рису потрібно:
- Рис для суш та рол 2 стакана;
- Вода 500 мл.;
- Рисовий оцет 60 мл.;
- Сіль 1,5 ч.л.;
- Цукор 2 ч.л.;
Готуємо рис:
- рис заливаємо холодною водою, варимо на максимальному вогні до кипіння, після цього збавляємо газ до мінімального, і варимо ще 15 хв. Після цього, вимикаємо газ, та залишаємо ще на 15 хвилин. Але важливим при цьому є, не відкривати кришку, та не перемішувати.
- далі змішуємо рисовий оцет, сіль та цукор, і заливаємо готовий рис, перемішуємо і можемо розпочинати крутити суші.
Для начинки, нам потрібно:
- слабосолона сьомга або форель;
- огірок;
- авокадо;
- сир "Філадельфія";
- нори.
Всі продукти очищаємо, та нарізаєм тонкими полосками.
- кладемо нори на бамбуковий коврик,
- рівномірно викладаємо рис та перекидаємо нори,
- розпроділяєм сир,
- додоємо огірок, авокадо,
- скручуємо рол, щоб краї нори з'єдналися,
- і викладаємо на рол кусочки риби, надаєму форму.
Нарізаємо на 8 частин, та подаємо із соєвим соусом. Начинка може бути будь яка, все залежить від ваших смаків та фантазії.
Готуйте із задоволенням!
Автор: Любов Омельчук