На ринках Житомира та області вже з’явилися в реалізації кавуни та дині, що завезені із Херсонської області. Основну небезпеку баштанних культур становить перевищення допустимого рівня вмісту нітратів.
За інформацією Держпродспоживслужби Житомирської області, з 28 червня по 5 липня спеціалістами лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи було перевірено на ринках продукцію та не допущено до продажу майже тонну кавунів та динь.
Зазначається, що в основному перевищення вмісту нітратів були зафіксовані у динях (897 кг).
Щоб поласувати продуктами у власне задоволення без небезпечних наслідків для здоров'я
спеціалісти пропонують дотримуватись наступних порад:
- ніколи не купуйте баштанні у тих наметах, які розташовуються уздовж автотрас, поблизу бензоколонок, на стихійних ринках. Кавун має властивість швидко вбирати в себе свинець, який міститься у вихлопних газах.
- не варто робити покупку у тих продавців, у яких ягоди складені купами просто на землі.
- відмовляйтеся від пропозиції нарізати продукт.
- перш ніж подати кавун чи диню на стіл, їх потрібно ретельно вимити.