Ще років 10-15 тому суші та роли могли собі дозволити далеко не всі, оскільки ця страва вважалася делікатесом. А делікатеси зазвичай коштують дорожче за звичайні страви. Сьогодні японська кухня набагато доступніша, і в багатьох містах з'явилася безкоштовні служби
доставки суші, що ще більше вплинуло на їх попит. Якщо в пошуковій системі ввести запит «замовити роли», з'явиться з десяток пропозицій японських ресторанів у вашому місті.
Далі розглянемо види суші та ролів, і які з них найбільш популярні у світі та в Україні зокрема.
Види суші та ролів
Відразу варто зазначити, що чіткий поділ на суші та роли є лише в Японії. У світі суші часто називають ролами, і навпаки. Проте є все-таки загальна класифікація суші та ролів, якою користуються ресторани японської кухні у всьому світі.
Які суші та роли існують:
- Хосомакі є невеликими шматочками рисового рулету з простою начинкою: тонкі скибочки огірка, авокадо, лосось, тунець та інші морепродукти. Цей вид суші дуже популярний і часто стоїть на перших позиціях у меню японських ресторанів.
- Футомакі – роли побільше з багатою та різноманітною начинкою. Для їх приготування використовуються різні компоненти, включаючи варені яйця, сир і морепродукти.
- Гункан-макі – роли овальної форми, а начинку зазвичай кладуть зверху.
- Мозаїчні макі – ті ж футомакі, але начинка у розрізі рисового рулету виглядає як мозаїка. Інгредієнти також можуть бути різними, часто використовується ікра тобіко.
- Урамакі – роли, у приготуванні яких не використовуються водорості норі. Для зовнішнього оформлення використовують слайси білої чи червоної риби, ікру чи кунжут.
- Якщо ж рисовий рулет обгорнутий у тонкий яєчний омлет «томаго», рисовий папір чи млинець, то це вже спрінг-роли.
- Темпура – так звані «гарячі роли», які смажать чи запікають.
- Темакі-суші – рис з овочами та рибою, загорнутий у конусоподібні рулети;
- Чираші-суші – це тарілка рису, покритого овочами та морепродуктами. Цей вид найбільш популярний у Японії та інших азіатських країнах.
Представлений список видів суші допоможе вам не розгубитися під час першого відвідування японського ресторану.
Найпопулярніші суші та роли
Смакові уподобання японців та жителів Європи чи Америки досить сильно відрізняються. Наприклад, у Японії суші зазвичай готують із використанням сирої риби та морепродуктів, що неприпустимо в якійсь європейській країні чи США. Там м'ясна начинка завжди проходить термічну обробку.
Які ж суші та роли найпопулярніші у світі? Наведемо невеликий список:
- роли «Каліфорнія» та «Філадельфія» – лідери серед інших як у США, так і в іншому країнах світі (належать до виду урамакі);
- Нігірі-суші – справжні традиційні суші (невелика рисова кулька, покрита скибочкою сирої риби);
- роли «Аляска» начиняють крабовим м'ясом та посипають кунжутом;
- «Канада» – стандартні роли зі смачною начинкою (вершковий сир, лосось, огірки, водорості норі);
- Саке-макі – роли з сирою рибою, що особливо цінуються в Японії;
- Каппа-макі – вегетаріанські роли з овочами.
Це найбільш популярні суші та роли, які готують практично у всіх країнах.